Sobotka: Zdravotníkům se platy zvýší až od ledna

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Zdravotníci dostanou na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců přidáno až od ledna, ne už v listopadu, vyplynulo z vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v České televizi (ČT). Vláda má o růstu mezd státních zaměstnanců o 3,5 procenta jednat ve středu.

„Platy zdravotníků se zvýší od 1. ledna příštího roku, nebudou se zvyšovat teď v listopadu, protože platy zdravotníků nejsou financovány přímo ze státního rozpočtu,“ řekl dnes ČT Sobotka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě k návrhu nových platových tabulek už dřív připouštělo, že ve zdravotnictví může být růst platů už od listopadu problém. Jednak miliarda korun vyčleněná letos na mzdy nebude stačit i pro zdravotníky, jednak se peníze na zdravotnictví dostanou do nemocnic pouze prostřednictvím úhradové vyhlášky. A ta se právě mění vždy až k 1. lednu, novelizovat ji v průběhu roku není možné.

Kabinet před několika týdny slíbil státním zaměstnancům, že dostanou od listopadu přidáno o 3,5 procenta. Někteří si pak přilepší znovu ještě od ledna, celkem pětiprocentní nárůst proti současnému stavu by se měl týkat policistů, hasičů a dalších členů ozbrojených složek.