Sociální sítě se Ludvíkovi měly spravovat za 250 tisíc měsíčně. Ministr tendr zastavil

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík Zdroj: Jiří Koťátko

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
7
Fotogalerie

Zakázka ministerstva zdravotnictví slibovala vítězi bezmála 250 tisíc korun měsíčně za správu sociálních sítí dvou jeho představitelů, ministra Miloslava Ludvíka a jeho náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové (oba ČSSD). Ale resort soutěž stopnul krátce poté, co na ni Blesk.cz v pátek upozornil. Důvodem byla prý tisková chyba v zadávací dokumentaci. A také to, že ministr Ludvík o tak vysoké částce nevěděl.

Účelem veřejné zakázky byla „komplexní správa sociálních profilů dvou představitelů Ministerstva zdravotnictví na Facebooku a Twitteru“. Podle informací Blesk.cz mělo jít o účty ministra Miloslava Ludvíka a jeho náměstkyně Lenky Teska Arnoštové (oba ČSSD). Trvat měla nejpozději do konce října a vítěz měl inkasovat až 1 950 000 korun bez DPH.

Zájemci se mohli hlásit až do pátku. Poté, co Blesk.cz v týž den na „lukrativní“ zakázku upozornil, ale nabídka z webu ministerstva zmizela.

„Veřejná zakázka, o které píšete, byla zrušena ještě před otevřením nabídek, a to z důvodu tiskové chyby v zadávací dokumentaci, která by představovala diskriminační podmínku. Zadávací dokumentace totiž požadovala, aby firma byla pojištěna na 500 milionů a nikoli 500 tisíc, jak požadují podmínky odpovídající hodnotě předmětu plnění,“ zní oficiální zdůvodnění pro Blesk.cz od mluvčí resortu Štěpánky Čechové.

Blesk.cz nechal ještě před tím zhodnotit výši pojištění několik odborníků, kteří shodně konstatovali, že se jedná o podezřele přemrštěnou částku. „Je to velice přemrštěné. Tedy je to hodně přemrštěné, ne jen o fous. Normálně se v branži takováhle pojistka nabízí za 20 až 30 milionů,“ uvedl zdroj z pojišťovnictví, který si nepřál být jmenován.

„Nemyslím si, že by při téhle činnosti mohla vzniknout takhle vysoká škoda. Nemyslím si, že tohle je nezbytná podmínka pro účast vě výběrovém řízení.“ konstatoval pro Blesk.cz právník Pavel Novák.

Mluvčí navíc jako další důvod uvedla, že nápad propagovat ministerstvo tímto způsobem pocházel z její hlavy, a když se ministr Ludvík v pátek dozvěděl, na kolik peněz by vyšel, rozhodl se zakázku zastavit ještě před rozlepením obálek.

„Pan ministr byl sice informován o záměru propagovat práci resortu na sociálních sítích v co nejširší možné míře, ale pravděpodbně jsem ho měla více informovat o podmínkách, které se cenově pohybují v těchto relacích, protože jsem si jaksi nedostatečně uvědomila, že nezná podmínky v branži služeb na sociálních sítích,“ uvedla Čechová. „Takže jsem dostala vynadáno, že jsem to myslela dobře, ale že na tohle vážně peníze nejsou,“ uzavřela.

Vše o zdravotnictví čtěte zde >>>

Další zprávy čtěte zde >>>