Soud se zastal klientů H-Systemu. Nemusí se stěhovat ze svých bytů

Klienti zkrachovalé firmy H-System před v jednací síni začátkem projednávání jejich případu 8. ledna u Městského soudu v Praze. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport žádá vyklizení bytů v Horoměřicích u Prahy, které si klienti po krachu firmy dostavěli z vlastních prostředků. Případ se týká 56 rodin.

Klienti zkrachovalé firmy H-System před v jednací síni začátkem projednávání jejich případu 8. ledna u Městského soudu v Praze. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport žádá vyklizení bytů v Horoměřicích u Prahy, které si klienti po krachu firmy dostavěli z vlastních prostředků. Případ se týká 56 rodin. Zdroj: CTK

Klienti společnosti H-System nepřijdou o byty v Horoměřicích u Prahy, které si po krachu firmy dostavěli z vlastních prostředků. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který definitivně zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta. Monsport chtěl nemovitosti zpeněžit a částku rozdělit mezi všechny podvedené klienty firmy - tedy i ty, kteří si nemovitosti nedostavěli.

Vrchní soud potvrdil verdikt pražského městského soudu z počátku letošního roku. „Odvolání nebylo důvodné a závěry soudu byly správné,“ uvedl odvolací senát.

Případ se týká celkem 56 rodin. Městský soud v kauze rozhodl již předloni, když bytovému družstvu nařídil vyklizení bytů a jejich předání Monsportovi. Vrchní soud v Praze ale později rozsudek zrušil a nařídil věc znovu projednat. Letos pak městský soud znovu rozhodl tak, že jim byty zůstanou.

Monsportův předchůdce Karel Kudláček při jednom z předchozích soudních jednání uvedl, že dal klientům firmy v roce 1999 souhlas k tomu, aby si byty dostavěli z vlastních prostředků. Důvodem podle něj bylo to, že nemovitosti byly ve špatném stavu a hrozilo jejich zřícení.

Kauza H-System
Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení. Nedávno soud rozhodl o jeho podmíněném propuštění. Tento verdikt však není pravomocný, a tak zatím za mřížemi zůstává.