Špatně komunikuji, připustila Krnáčová. Večer jde za Babišem

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které krajské předsednictvo strany vyjádřilo nedůvěru, v písemném prohlášení uznala výtku spolustraníků, že špatně komunikuje se členy strany i s médii. Ohlášenou tiskovou konferenci zrušila. Večer se sejde s předsedou strany Andrejem Babišem. Krnáčová věří že se situace vysvětlí.

O neshodách uvnitř pražského ANO, které vloni v metropoli vyhrálo volby, se neoficiálně mluví už několik týdnů. Spekuluje se hlavně o možné výměně primátorky, která údajně ztratila podporu u vedení strany. V médiích se objevily informace o tom, že by ji mohla nahradit náměstkyně Eva Kislingerová. Nikdo to ale zatím nechtěl potvrdit. Oficiálních komentářů se zdržuje Krnáčová i Kislingerová.

Babiš v reakci na vnitrostranické hlasování uvedl, že předseda zastupitelského klubu Michal Hašek vyčítá Krnáčové, že „nedostatečně komunikuje dovnitř hnutí“. „Myslím, že je to problém komunikace, který se vysvětlí. Není to předmětem jednání koalice,“ napsal.

Místopředseda předsednictva Radek Lacko uvedl, že klub minulý týden většinou hlasů vyslovil primátorce nedůvěru a vedení pražské buňky se s tímto závěrem v pondělí ztotožnilo. Víc se členové klubu nechtějí k situaci vyjadřovat. Radní za ANO podle informací ČTK odmítli primátorku podpořit účastí na chystané tiskové konferenci. Krnáčová ji proto na poslední chvíli zrušila.

Situaci bude v dalších dnech řešit nejen zastupitelský klub ANO, ale i celostátní vedení. „Předsednictvo hnutí pozve primátorku, naše zastupitele a zástupce pražské organizace hnutí a bude se zabývat situací v pražské koalici ve vztahu k panu (náměstku Matěji) Stropnickému a vyslechne stanovisko primátorky a zastupitelů,“ napsal Babiš.

Vedení pražské ČSSD vyzvalo hnutí ANO, aby situaci kolem Krnáčová vyjasnilo. „ČSSD vyzývá hnutí ANO, aby se rychle a jasně vyjádřilo, jaká je budoucnost primátorky Adriany Krnáčové. Hlavní město Praha nemůže mít v žádném případě primátorku, která nemá nezpochybnitelnou podporu svého politického klubu,“ předseda krajského výkonného výboru ČSSD Miloslav Ludvík.

V Praze vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). V zastupitelstvu, které má 65 členů, má koalice většinu pouhého jednoho hlasu.