Sponzoři jsou s výsledky voleb spokojeni. Těší mě úspěch ODS a STAN, říká Ivo Valenta 

„Chci věřit, že se vrátí demokracie i právo a nebudeme poklonkovat Bruselu,” uvedl podnikatel a miliardář Ivo Valenta k výsledkům voleb.

„Chci věřit, že se vrátí demokracie i právo a nebudeme poklonkovat Bruselu,” uvedl podnikatel a miliardář Ivo Valenta k výsledkům voleb. Zdroj: Michael Tomeš

Spokojený je s výsledky voleb  investor Ondřej Fryc.
Relativně spokojený s výsledkem voleb je zakladatel energetické skupiny Amper Jan Palaščák podporující Piráty.
3
Fotogalerie

Každoročně před volbami politické strany dostávají finanční dary od soukromých donátorů, letos získala největší objem financí koalice Pirátů u Starostů, dohromady přes dvacet milionů korun. Celkově jsou oslovení sponzoři s výsledky spokojeni, jelikož jsou to zpravidla podporovatelé opozičních koalic, které mají v nově složené Poslanecké sněmovně většinu 108 hlasů. 

Výjimkou není ani největší sponzor politických stran v posledních letech Ivo Valenta. Podnikatel v hazardu a bývalý senátor od roku 2015 poslal partajím téměř sedmdesát milionů korun. Letos podpořil koalici Trikolora–Svobodní–Soukromníci, v minulosti ale podporoval také ODS nebo hnutí STAN. 

„Výsledky voleb vnímám samozřejmě pozitivně, zvítězila středopravice. Obzvlášť mě těší úspěch ODS a STAN, tedy stran, které jsem v minulosti finančně podpořil,“ sdělil Valenta deníku E15. Jeho spokojenost však není stoprocentní. „Na druhé straně však musím přiznat mírné zklamání, pokud jde o formaci Trikolora–Svobodní–Soukromníci,“ uvedl. 

Bývalý senátor za obvod Uherské Hradiště bude zejména sledovat, jak se nová vláda postaví k euru a ke Green Dealu, který považuje za zelené šílenství. „Chci věřit, že se vrátí demokracie i právo a nebudeme poklonkovat Bruselu,“ uzavřel miliardář. 

Naopak relativně spokojený s výsledkem voleb je zakladatel energetické skupiny Amper Jan Palaščák. Uvedl, že se mu ve volební den splnilo pět ze šesti přání, a proto ho investice do kampaně koalice Pirátů a Starostů nemrzí. „Nelituji ani vteřinu, pokud bude vláda podle současného memoranda mezi Spolu a PirStan,“ uvedl. 

Poukázal na to, že uskupení, které podporoval, čelilo před hlasováním tvrdé kampani. „Není patetické říct, že kromě vlastních chyb v kampani byli Piráti obětováni ve prospěch republiky. Petr Fiala jakožto premiér proevropské vlády je zárukou, že tato oběť nebyla zbytečná,“ je přesvědčen.

Očekává, že povolební vyjednávání půjde rychleji, než se obecně míní, protože Fiala „má nabito“ a určitě si opět připravil dobrou strategii. Budoucí vláda by se podle něj měla rychle začít připravovat na české předsednictví v Evropské unii, kterému budou dominovat témata klimatu a energetické krize. 

„Pro Piráty je to trošku procitnutí, v minulých volbách benefitovali z toho, že byli protestní stranou, ale letos šlo více o to, kdo má schopnost vládnout. Je mi jich strašně líto, protože na výsledku mají obří podíl. Potřebujete holt více než top pět jmen na vrcholu pyramidy,“ komentoval na Twitteru investor Jan Bárta, jenž spoluzaložil Spolek pro liberální demokracii, který stranám vítězných koalic poslal 25 milionů korun.      

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Jiří Čížek ze společnosti PentaGen, která poslala před volbami 750 tisíc Pirátům, hodnotí volby pozitivně. „Piráti stáhli Babiše ke dnu a sami se při tom téměř utopili. Ostatní demokratické strany si jistě uvědomují, že kampaň vedená proti Pirátům jim de facto pomohla získat hlasy na úkor Pirátů. Ani na chvíli nelitujeme, že jsme Piráty podpořili," uvedl Čížek. 

Od nové vlády Čížek očekává také zlepšení v byznysovém prostředí. "Jsme zavedená firma a podporu od vlády nepotřebujeme. Ale snad se zmírní pokřivení trhu, kdy Babiš působí v řadě odvětví a zároveň ovládá několik ministerstev, čímž může vlastní byznys ovlivňovat. Důležité je, aby se podpora z fondů EU dostala k začínajícím nebo inovativním podnikatelům a ne k obřím firmám, které dotace nepotřebují," doufá Čížek. 

Obecně sponzoři partají přistupují k výsledkům pozitivně. „S výsledky voleb jsem spokojen,“ uvedl investor Ondřej Fryc, jenž před volbami poslal 200 tisíc Pirátům, kteří budou mít v novém složení sněmovny pouhé čtyři poslance.

Nejvíce dostala od soukromých dárců koalice Pirátů a Starostů, a to 20,3 milionu korun. Druhé bylo hnutí Přísaha Róberta Šlachty, jemuž sponzoři poslali 12 milionů korun ve finančních prostředcích a v bezúplatném plnění dalších 14 milionů korun.