STAN do voleb ve středních Čechách povede Vít Rakušan

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středních Čechách povede do krajských voleb v příštím roce kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středních Čechách povede do krajských voleb v příštím roce kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan. Zdroj: ctk

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středních Čechách povede do krajských voleb v příštím roce kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan. Do volebního klání jde STAN v republice většinou s regionálními středovými uskupeními, ve Středočeském kraji se bude ucházet o hlasy voličů samostatně. Podle Rakušana má hnutí v regionu hodně silných osobností.

Podle Rakušana se spolupráce STAN s TOP 09 na kraji osvědčila, nicméně hnutí má 265 starostů napříč krajem a má při sestavování kandidátky z čeho vybírat. Rakušan míní, že samostatná kandidatura STAN může více přispět ke konci dosavadní koalice sociálních demokratů a komunistů. Hnutí podle Rakušana odmítá zástupce KSČM v jakýchkoli vedoucích funkcích na kraji. V lednu nebo únoru představí program pro Středočeský kraj, který má podle Rakušana ukázat, že hnutí je pevně ideově zakotveno a je programově pevné.

Na kandidátce STAN ve středních Čechách by měla být také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která je místostarostkou Pyšel na Benešovsku. Šéf krajské organizace STAN Věslav Michalik připomněl, že Drábová kandidovala za nezávislé starosty v Pyšelích už pětkrát, za STAN v posledních dvou volbách. „Bylo přirozené, že jsme ji při sestavování krajské kandidátky oslovili,“ řekl.

O pořadí Drábové na kandidátce zatím nebylo rozhodnuto, jisté je pouze to, že nebude usilovat o funkci hejtmana. Michalik předpokládá, že Drábová se chce věnovat dokončení své mise na úřadu pro jadernou bezpečnost a dokončení atomového zákona. „Nicméně se nebrání ani tomu být aktivní v krajské politice a třeba být i aktivní krajskou zastupitelkou,“ dodal. Hnutí podle Michalika kompletní kandidátku zveřejní na přelomu února a března až poté, co ji schválí sněm.

Bezpečný kraj

Rakušan řekl, že jeho prioritou je bezpečný kraj, a to nejen ve smyslu potírání kriminality a ochrany před terorismem nebo případnou migrační vlnou, ale i ve smyslu bezpečné dopravy, rychlé zdravotnické pomoci a udržovaných silnic. „Nechápejme bezpečnost jen v tom úzkém smyslu, že bychom měli rádi na každém rohu nějakého policistu,“ uvedl.

Hnutí se podle něj chce prezentovat jako nepopulistické a demokraticky ukotvené a chce být protiváhou extremistickým a xenofobním silám. Dalším volebním tématem je podle Rakušana ukotvení identity Středočechů, problém, že lidé žijící v regionu se za Středočechy nepokládají. Řešení vidí například v osnovách středních škol, které kraj zřizuje, nebo v užší spolupráci měst například v cestovním ruchu.

Petra bude funkci obhajovat

Sedmatřicetiletý Rakušan vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školský management na Univerzitě Karlově v Praze. Učil dějepis a německý jazyk na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře, kde stále vyučuje dvě hodiny týdně. Od roku 2010 je starostou Kolína.

Hejtmanské křeslo chce obhajovat sociální demokrat Miloš Petera, ODS bude mít v čele krajské kandidátky starostu Líbeznic u Prahy a místopředsedu strany Martina Kupku. Ostatní strany své volební jedničky pro krajské volby ve středních Čechách zatím oficiálně nepředstavily.

Krajské volby ve Středočeském kraji v roce 2012 vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové mají deset zastupitelů.