STAN nemůže být založen jen na kamarádství. Občas vám lidé lžou, říká hejtmanka Pecková

Petra Pecková, hejtmanka středočeského kraje za STAN

Petra Pecková, hejtmanka středočeského kraje za STAN Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Petra Pecková, hejtmanka středočeského kraje za STAN
Petra Pecková, hejtmanka středočeského kraje za STAN
3
Fotogalerie

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková se postupně stává jednou z nejvýraznějších tváří Starostů a nezávislých. V sobotu energicky odmoderovala mimořádný sněm hnutí, které si muselo po sérii skandálů zvolit nové vedení strany. Ač se hovořilo tom, že má Pecková pozici místopředsedkyně takřka jistou, hejtmanka se nominace vzdala a byla nakonec zvolena jen do předsednictva hnutí. STAN se podle ní musí zprofesionalizovat.

Potkáváme se na mimořádném sněmu STAN, které si volí nové vedení. Prošlo už hnutí dostatečnou sebereflexí?

Daleko víc si věci vyříkáváme, daleko víc spolu komunikujeme. Komunikaci chceme zprofesionalizovat, což je úkol nového předsednictva. První místopředseda i ostatní místopředsedové by měli nastavit způsob, jakým by měla centrála komunikovat s jednotlivými regiony. Opravdu věřím, že se spousta věcí zprofesionalizuje. Dosud jsme to dělali na bázi intuice, pocitu, přátelských vztahů. To ale v okamžiku, kdy rostete z regionální úrovně na úroveň daleko vyšší, takto nejde.

Zazněl tu názor, že Starostové doplatili na kamarádskost a neschopnost říkat si nepříjemné věci. Máte stejný pocit?

Co mám informace od kolegů z jiných stran, tak vztahy v našem hnutí jsou v porovnání s nimi opravdu velice fajn. To musí být naším benefitem, ale nesmí se to stát nevýhodou. Nesmí být všechno založeno jenom na tom, že si důvěřujeme. V životě to občas je tak, že vám lidé do očí lžou. Na této úrovni už musejí být nastavené procesy, které zabrání chybám a budou jim předcházet.

Narážíte na pražského exnáměstka Petra Hlubučka?

Vy nezabráníte tomu, když je někdo opravdu podvodník a páchá trestnou činnost, to pak většinou odhalí až policie na základě vyšetřování. Ale musíme nastavit procesy tak, aby se nestávaly systémové chyby. Mám na mysli například komunikaci navenek, rychlost reakce. S tím si musíme umět poradit. 

Co si ještě vyříkáváte?

Mluvili jsme o tom, co by měli přesně dělat místopředsedové, jakou roli by měli plnit, jaká časová dotace je na to potřeba. Řekli jsme si, jak by měli komunikovat členové předsednictva, aby byli opravdu oporou předsedovi.

Byla jste favoritkou ve volbě místopředsedkyně, proč jste do toho nešla? Ve volbě do předsednictva jste později získala nejvíce hlasů ze všech. 

Nesmírně si vážím nominace, kterou jsem obdržela od několika krajů. Je to nesmírně zavazující. Nicméně už včera na celostátním výboru jsem kolegům oznámila, že kandidovat nebudu. Jak jsem říkala, s Vítem Rakušanem a Lukášem Vlčkem jsme hovořili detailně o tom, co by měli místopředsedové dělat. 

Podle mého názoru je ta práce časově nesmírně náročná. Den má jenom dvacet čtyři hodin. Středočeský kraj nemá po úmrtí náměstka Věslava Michalika nového radního a já mám na starosti jeho gesci. Té práce je opravdu hodně. Druhý důvod je ten, že jsem členkou STAN ani ne den, dosud jsem byla nezávislá. Před čtrnácti dny jsem podala přihlášku do hnutí a teprve včera jsem byla předsednictvem přijata. Politická kariéra se má dělat po malých krocích. Pokusím se STAN pomoci z předsednictva a z pozice hejtmanky Středočeského kraje.