Startuje soud o privatizaci OKD

OKD

OKD Zdroj: CTK

Po jedenácti letech od kontroverzní privatizace těžební společnosti OKD dnes začíná soud se znalcem Rudolfem Douchou ze společnosti Vox Consult a dvěma pracovníky Fondu národního majetku Pavlem Kutou a Janem Škurkou.

Doucha podle obžaloby ve znaleckém posudku neohodnotil či podhodnotil některé části majetku OKD. Hodnotu menšinového státního podílu stanovil na dvě miliardy korun. Úředníci z Fondu národního majetku měli privatizaci na starosti a podle žalobců porušili povinnosti při správě cizího majetku tím, že vycházeli z chybného posudku.

Státu podle odhadu obžaloby vznikla škoda 5,7 miliardy korun. Její zaplacení bude v rámci trestního řízení požadovat ministerstvo financí. Doucha pominul při ohodnocení firmy některé dceřiné společnosti OKD, rekreační objekty a cenu 44 tisíc bytů, které těžařská firma vlastnila. Znalecký Ernst & Young ocenil OKD v roce 2005 na více než padesát miliard korun.

Na více než 50 mld. korun ocenil majetek OKD znalecký posudek Ernst & Young z roku 2005

Advokátka Hana Marvanová, jež stála na začátku trestního stíhání v této kauze, v Lidových novinách prohlásila, že znalci z Vox Consult v posudcích uvedli, že neměli k řádnému ocenění všechny podklady. O tom prý věděli tehdejší ministři financí Bohuslav Sobotka a průmyslu a obchodu Milan Urban, kteří materiál o privatizaci podhodnotil předkládali vládě. Sobotka hornických musel privatizaci, v níž stát prodal podíl za 4,1 miliardy posudek korun, vysvětlovat i při včerejších majetek interpelacích.