Stát chystá nový insolvenční rejstřík. Rutinu soudních úředníků nahradí automat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Přes čtvrt miliardy korun je předpokládaná cena za nový elektronický systém pro tuzemské insolvence. Současný insolvenční rejstřík funguje na více než dvacet let starých technologiích.

Po více než deseti letech se na ministerstvu spravedlnosti začala práce na změně insolvenčního rejstříku. Tedy systému, který má zásadní vliv na průběh bankrotů v České republice. Úřad v čele s Janem Kněžínkem (za ANO) již vypsal veřejnou zakázku na zhotovení nového rejstříku s předpokládanou cenou přes 270 milionů korun.

„Co se týče právního stavu tak současný systém již plně nevyhovuje standardu pro vedení elektronické spisové služby. Z hlediska technického stavu je stávající insolvenční rejstřík a soudní systém postaven na technologiích, které vznikly kolem roku 1996. Je zde tedy nutná potřeba začít systémy obměňovat za technicky vyspělejší a bezpečnější řešení,“ zdůvodnil tendr na dotaz serveru E15.cz Martin Bačkovský z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Aktuální rejstřík nevyhovuje ani profesionálům z oboru. „Současný insolvenční rejstřík má časté výpadky. Navíc trvá i několik dní, než se zásilka poslaná na soud v rejstříku objeví. Chybí rovněž možnost analyzovat data z jednotlivých insolvenčních řízení,“ popsal neduhy stávajícího rejstříku Lukáš Zrůst, insolvenční správce se zvláštním povolením řešit velké bankroty.

Ministerstvo slibuje, že nový systém zajistí výhradně elektronickou podobu insolvenčního spisu a elektronický oběh dokumentů. To má ušetřit finance za kancelářský materiál a zvýšit bezpečnost a rychlost. Automatizace by měla nastat i v případě rutinních a opakujících se úkonů soudních úředníků.  

„Nový insolvenční rejstřík by měl plně využívat potenciál v elektronickém zpracovávání dat za využití datových vrstev, které lze nadále zpracovávat pro statistiky nebo samotné insolvence. Při této změně odpadne skenování a nahrávání dokumentů, které musejí být přepisovány,“ uvedl Tomáš Valášek, výkonný ředitel softwarové společnosti Insolvence 2008.

V soutěži na nový rejstřík se již objevují první zájemci. Například velká technologická společnost DXC Technology. Ta má zkušenosti s dodávkou nového insolvenčního registru na Slovensku.

„DXC Technology se výběrového řízení na IT dodávku českého insolvenčního rejstříku zúčastní,“ potvrdil Bedřich Max Luft, generální ředitel firmy pro Českou republiku.  

Uchazeči o zakázku můžou nabídky podávat do druhé poloviny listopadu. Žádosti o dodatečné informace ale mohou lhůtu ještě posunout.

Ministerstvo předpokládá, že samotné zhotovení rejstříku bude stát přibližně 141 milionů korun. Většinu z této částky zaplatí evropské fondy. Na dalších 131 milionů přijde servis systému během následujících pěti let od spuštění.