Stát omezí on-line hazard, který nezadržitelně bobtná

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Michaela Szkanderová

Návrh státního rozpočtu pro příští rok prošel sněmovnou v prvním čtení.
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
7
Fotogalerie

Kurzovému sázení na internetu a také virtuálním automatům, ruletě nebo pokeru propadá stále více lidí. Touto formou utratili téměř polovinu ze čtvrt bilionu korun vložených v Česku za loňský rok do hazardu. Vyplývá to z údajů ministerstva financí, které se zaměří na větší omezení on-line hazardu.  

„Sázení přes počítače či mobily nezadržitelně narostlo. Zejména oblast internetu a reakce na nové trendy v této oblasti je pro nás výzvou,“ řekla šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO) na konferenci věnované on-line sázkám. Její úřad má regulaci hazardu na starosti.

Národní koordinátorka pro protidrogovou politiku Jarmila Vedralová potvrdila, že aktuálně stoupají všechny ukazatele týkající se webového sázení. „Roste podíl on-line hráčů mezi gamblery, největší problém představují sportovní sázky přes internet. Možnou závislostí jsou ohroženi především mladí muži,“ dodala.

Schillerová připomněla, že přijetím nového loterijního zákona přede dvěma lety se otevřel trh zahraničním provozovatelům on-line hazardu, což umožnilo jejich regulaci a zdanění. Norma zavedla povinnou registraci všech hráčů a tím znemožnila účast osobám mladším 18 let. „I přes zásadní pokrok v nastavení moderní regulace hazardu jsme ale neusnuli na vavřínech,“ podotkla ministryně s tím, že za nelegální provozování on-line sázek nebo kasin už byly uloženy pokuty za více než 615 milionů korun.

Vedralová vidí největší riziko v tom, že hlavně děti a studenti příliš používají internet. Podle posledních výsledků evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách více než pětina studentů hraje denně nebo téměř denně počítačové hry a přibližně třetina tráví denně na sociálních sítích čtyři a více hodin.

„Na internetu přitom mohou dospívající narazit na aktivity s charakteristickými prvky hazardu, které ale hazardní regulaci nepodléhají,“ dodala Vedralová. Jde například o internetové sázení, kde zpočátku není nutné vkládat peníze. Postupně tak ze začátečníků mohou vzniknout závislí hráči. Podobné nabídky je možné nalézt třeba na webech českých loterijních firem.

Za hlavní nedostatek snahy státu omezit kamenné herny i on-line sázení považují odborníci skutečnost, že stále nefunguje registr vyloučených hráčů. Má jít o lidi v exekuci nebo o ty, kteří pobírají sociální dávky. Podle Schillerové má rejstřík začít fungovat nejspíš od roku 2021.

Český hazard v číslech

Češi a Češky loni za hazard utratili 249,5 miliardy korun, prohráli 31,3 miliardy. Podle ministerstva financí je už více než 45 procent všech peněz vložených do hazardních her utraceno v on-line prostředí. Jen u kurzových sázek na internetu vzrostl objem sázek mezi lety 2017 a 2018 o zhruba pět procentních bodů na 25 procent celého trhu. Podíl částek prohraných v on-line hazardních hrách pak stoupl o sedm procentních bodů. V roce 2017 připadalo z celkového objemu prohraných částek 22 procent na on-line hazard, zatímco v roce 2018 už to bylo 29 procent.

Maximální sázka u automatů činí sto korun v herně a tisíc korun v kasinu a on-line prostředí, maximální výhra v herně je 50 tisíc korun a v kasinu a na internetu půl milionu. Za hodinu je v herně možné prohrát až 45 tisíc korun, v kasinu a na webu až 450 tisíc.