Státní dluh loni stoupl o čtvrtinu na rekordních 2,05 bilionu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Státní dluh loni stoupl o 410 miliard korun na rekordních 2,05 bilionu korun. Za nárůstem je zejména emise státních dluhopisů, mimo jiné kvůli pokrytí rekordního schodku loňského státního rozpočtu, informovalo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 191 tisíc korun.

V poměru k hrubému domácímu produktu státní dluh loni stoupl z 28,5 procenta na 36,5 procenta HDP. „I přes vysoký meziroční nárůst státního dluhu patří Česká republika mezi jednu z nejméně zadlužených zemí Evropské unie,“ uvedlo ministerstvo.

Rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 500 miliard korun, poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili kvůli dopadům epidemie koronaviru z původních 40 miliard korun. Nakonec loni rozpočet skončil se schodkem 367,4 miliardy korun. Pro letošní rok rezort financí naplánoval schodek rozpočtu 320 miliard korun, nepočítá ale s dopady daňového balíčku. Novelu rozpočtu ministerstvo nyní chystá.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.