Státní podnik spravující sítě pro policii i hasiče bude hledat šéfa

Současný ředitel Národní agentury pro informační a komunikační technologie(NAKIT) Alan Ilczyszyn se do soutěže na nového šéfa přihlásí znovu.

Současný ředitel Národní agentury pro informační a komunikační technologie(NAKIT) Alan Ilczyszyn se do soutěže na nového šéfa přihlásí znovu. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Ředitel Národní agentury pro informační a komunikační technologie(NAKIT) Alan Ilczyszyn. Na podzim 2016 byl pověřen řízením podniku poté, co dosavadního šéfa NAKITu Jana Přerovského odvolal náměstek ministra vnitra Jan Strouhal.
Ministerstvo vnitra coby zřizovatel NAKITu vypíše tendr na nového šéfa v nejbližších týdnech.
NAKIT začal naplno fungovat na začátku loňského roku. Agentura převzala bývalý Odštěpný závod ICT České pošty i s 370 zaměstnanci. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Již podruhé za necelý rok se bude řešit, kdo povede státní podnik NAKIT spravující strategicky důležité komunikační sítě. Stávající se šéf se chce o místo ucházet znovu.

Národní agentura pro informační a komunikační technologie bude již brzy řešit výběr nového ředitele. Řízením státního podniku s tržbami v miliardovém řádu, který provozuje komunikační sítě například pro Integrovaný záchranný systém, je od podzimu pověřený Alan Ilczyszyn, někdejší vrcholový manažer ze soukromých IT korporací.  

„V současné době se dokončují podmínky výběrového řízení, které bude vyhlášeno v řádu několika týdnů,“ sdělil Ondřej Krátoška z tiskového odboru ministerstva vnitra, pod které NAKIT spadá.

Alan Ilczyszyn je ve vedení organizace od jejího vzniku na přelomu předloňského a loňského roku. Na podzim 2016 byl pověřen řízením podniku poté, co dosavadního šéfa NAKITu Jana Přerovského odvolal náměstek ministra vnitra Jan Strouhal.

Je přitom možné, že současný pověřený ředitel agentury v jejím čele zůstane. „Rozhodně se do výběrového řízení přihlásím,“ řekl E15.cz Ilczyszyn.

NAKIT začal naplno fungovat na začátku loňského roku. Agentura převzala bývalý Odštěpný závod ICT České pošty i s 370 zaměstnanci. Bývalý šéf NAKITu Jan Přerovský šéfoval právě této části pošty.

Video placeholde
NAKIT mimo jiné provozuje komunikační sítě pro Integrovaný záchranný systém. • Daniel Vitouš

Na letošní rok plánuje NAKIT tržby kolem 1,4 miliardy eur a zisk v jednotkách milionů korun. Podnik zatím živí IT zakázky od mateřského ministerstva vnitra, které mu je může přidělovat na základě takzvaných in-house výjimek, tedy bez soutěže. Pokud se plány podniku budou dařit, plánuje do dvou let tržby zhruba tři miliardy.

Současný šéf agentury Ilczyszyn přišel do státních služeb z korporací, které se věnují mimo jiné rozvoji internetových technologií. Působil v Telefónice O2, následně v Siemensu a naposledy ve společnosti Alcatel-Lucent. Konflikt zájmů odmítá Ilczyszyn s tím, že by se stát bez IT specialistů ze soukromé sféry neobešel.  

Rozhovor se současným šéfem NAKITu Alanem Ilczyszynem čtěte ve středečním vydání deníku E15.