Státní rozpočet v květnu vykázal schodek 9,5 miliardy. Letos poprvé

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Konečný účet státního rozpočtu v květnu skončil letos poprvé ve schodku, a to 9,5 miliardy korun. V dubnu vykázal rozpočet ještě přebytek skoro 27 miliard korun. I tak jde o nejlepší květnový výsledek minimálně od roku 2000, loni v květnu schodek činil téměř 40 miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 34,4 miliardy na 476,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 19,5 miliardy korun na 220 miliard korun. „Meziroční růst výběru DPH o 8,9 procenta naznačuje nejen možné snížení daňových úniků, ale hlavně solidní rozjezd ekonomické aktivity,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 4,1 miliardy korun na 485,8 miliardy korun. V samotném květnu výdaje ovlivnilo vyplacení zálohy regionálnímu školství 13,1 miliardy korun. Ta byla loni vyplácena již v dubnu.

„Za pozornost stojí i nadprůměrný výběr spotřební daně z pohonných hmot v květnu, který může souviset s vyššími výkony v dopravě. Meziročně nižší schodek je ovšem podpořený také nižšími investičními výdaji státu, což není úplně pozitivní zpráva,“ dodal Sobíšek.

Inkaso DPH ke konci května činilo 97 miliard korun. Relativně vysoký meziroční růst o devět procent je podle MF způsoben i tím, že Finanční správou ČR zatím nebyla vyplacena část nadměrných odpočtů, které souvisí se zdaňovacím obdobím z konce roku 2013. Plány MF počítají s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta.

rozpočet květenrozpočet květen | msczdroj: Ministerstvo financí

Na růstu výběru spotřební daně o 7,1 miliardy na 61,1 miliardy korun se podílelo zejména inkaso daně z tabákových výrobků, které dosáhlo 26,2 miliardy Kč a meziročně vzrostlo o 5,1 miliard. Relativně vysoké plnění souvisí s předzásobením tabákovými výrobky kvůli zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna.

Na sociálních dávkách stát vydal z rozpočtu ke konci května 198,4 miliardy korun, což je meziroční růst o zhruba miliardu korun.