Státní zástupce požádal novou sněmovnu o vydání Babiše kvůli Čapímu hnízdu

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Blesk:MARTIN PŘIBYL

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Nová silnice provoz o několik desítek metrů přiblíží farmě Čapí hnízdo, která se nachází nedaleko Olbramovic.
Farma Čapí hnízdo
Majitel Čapího hnízda, společnost Imoba z koncernu Argofert, ostatně proti stavbě v minulosti podával námitky.
12
Fotogalerie

Státní zástupce Jaroslav Šaroch odeslal do Poslanecké sněmovny žádost o vydání končícího premiéra a znovuzvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babišovo stíhání bylo přerušeno, protože ve sněmovních volbách na začátku října znovu získal poslanecký mandát, a tím i imunitu.

„Dne 9. listopadu 2021 byla do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odeslána z Městského státního zastupitelství v Praze žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Žádost o vydání musí posoudit sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Video placeholde
Čapí hnízdo • Videohub

Žádosti o vydání poslanců ke stíhání obvykle míří do sekretariátu předsedy dolní komory a odtud do mandátového a imunitního výboru. Nová Sněmovna výbor teprve ustaví, potom bude moci zahájit činnost. Už v pondělí poslanci rozhodli, že výbor bude mít 16 členů. Vést by ho mohla poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Výbor vydává doporučení plénu, zda má poslance k stíhání vydat, nebo ne. Po říjnových volbách před čtyřmi lety tak učinil až v polovině ledna následujícího roku. Plénum umožnilo pokračování Babišova stíhání o několik dnů později. Případ pokračuje už třetí volební období. Poprvé Sněmovna vydala Babiše ke stíhání v září 2017, tedy v předminulém volebním období.

Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud komora ke stíhání svolí a poslanec nebo senátor je znovu zvolen, obnoví se mu imunita v plném rozsahu. Trestní orgány proto musejí o souhlas s vydáním žádat znovu.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Policisté původně ukončili vyšetřování kauzy na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.