Státní zástupce už řeší i americká ambasáda

Ministr spracedlnosti Robert Pelikán

Ministr spracedlnosti Robert Pelikán Zdroj: ctk

Zákon, který pomohl k pádu bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, straší i jejího nástupce Roberta Pelikána (oba za ANO). Ten nový zákon o státním zastupitelství už několikrát odkládal, stále se navíc nevypořádal s kritikou, která na normu dopadá. Ministr teď přesvědčuje nespokojené koaliční partnery z ČSSD. A návrh už se řeší i na americké ambasádě s velvyslancem Andrew Schapirem.

O problému a jednání našich poslanců u amerického velvyslance informoval online deník Echo24.cz.

Pelikán chtěl původně s návrhem předstoupit před kolegy už letos na jaře. Po všeobecné kritice ale ustoupil a další verze měla připutovat do vlády do konce června. Ani to se ale nepodařilo a novým termínem byl srpen. Na konci září se na nový zákon o státním zastupitelství stále čeká. A ministr už raději ani nechce odhadovat, kdy se mu ho podaří dotáhnout.

Co tedy zákon tak zásadně zdrželo? „Vyjednávání se sociální demokracií. Chceme jít na vládu s materiálem, který bude mít plnou podporu. Myslím, že už se chystáme k závěru,“ řekl v úterý ministr Pelikán Echo24.cz.

Schůzka s velvyslancem

„Já o tom vyjednávání o zákonu nic nevím. Viděli jsme se teď s panem ministrem, ale o státním zastupitelství nepadlo ani slovo. Je to asi tabu,“ říká bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Hlavně že se ten návrh debatuje s americkou ambasádou. Co se nám cizí mocnost plete do naší legislativy?“

Benešová narážela na úterní schůzku na americké ambasádě, kam si velvyslanec Andrew Schapiro pozval několik členů ústavně-právního výboru sněmovny. Za každou stranu někoho – vyjma komunistů. Za ČSSD byl na setkání šéf výboru Jeroným Tejc.

„Byla to spíše neformální debata s velvyslancem, mluvili jsme o fungování české a americké justice. Řeč přišla i na zákon o stáním zastupitelství, ale o tom se hovořilo spíše okrajově,“ popisuje Tejc.