Stavba nové lanovky na Sněžku se komplikuje. Banky nechtějí půjčit

lanovka

lanovka Zdroj: snezkalanovka.cz

Na financování stavby nové lanovky na Sněžku nechtějí banky městu Pec pod Sněžkou půjčit. Do výběrového řízení na poskytnutí úvěru se radnici nikdo nepřihlásil. Město, kterému na stavbu stále chybí 70 až 90 milionů korun, bude tendr opakovat. Hodlá přitom zjednodušit podmínky soutěže. Uvedl to deník Dnes.

Starosta Alan Tomášek odhadl, že výsledky opakovaného výběrového řízení by Pec měla znát do konce února. „Peníze budeme potřebovat až v dubnu nebo v květnu, takže stavbu lanovky by to v žádném případě ohrozit nemělo,“ řekl starosta.

Nová lanovka má stát 299 milionů korun bez DPH, z nichž 230 milionů korun pokryje dotace z Evropské unie. Stavba začala přípravnými pracemi v září, ale zahájení prací na lanovce samotné se proti původním plánům odsouvá z letošního října na jaro příštího roku. Důvodem je to, že v trase nových patek pro sloupy na spodním úseku stavbaři našli elektrický kabel, který měl být podle dokumentace jinde. Lanovka má být hotová na jaře 2014.

V neúspěšném tendru město například požadovalo maximální splátku pět milionů korun ročně. Představovalo to přes 20 let splácení a některé banky to považovaly za příliš dlouhou dobu.

Radnice prý provede ještě důkladnější průzkum trhu a zjednoduší podmínky výběru, aby se do nich banky vešly. „Asi vypíšeme jen částku, kterou si chceme půjčit, a počkáme, co nám banky samy nabídnou,“ uvedl Tomášek.

Nová lanovka nahradí lanovku přes 60 let starou. Místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry bude mít komfortnější čtyřmístné kabinky.