Střelba v Kunovicích: Dva manažery zřejmě zabil bratr zbrojaře Musely

Speciální  zásahová jednotka v areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích.

Speciální zásahová jednotka v areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích. Zdroj: ctk/Zdenek Nemec

V areálu kunovické letecké továrny Aircraft Industries zemřeli po střelbě tři muži, jedna žena utrpěla lehká zranění. Podle mluvčí krajské policie je jedním z mrtvých útočník, který spáchal sebevraždu. Pachatelem by podle zatím neověřených informací měl být bratr bývalého člena představenstva firmy a zbrojaře Pavla Musely Karel. Zraněnou ženu záchranáři převezli do nemocnice v Uherském Hradišti. Údajně jde o generální ředitelku společnosti Ilonu Plškovou.

Podle dostupných informací se před polednem střílelo v budově ředitelství společnosti. Údajně tam zasedalo vedení podniku, mrtvými jsou údajně členové představenstva. Podle Bartíkové jde o muže ve věku 50 a 52 let, pachatel měl 56 roků. Policii upozornili na střelbu zaměstnanci. Náměstek krajského ředitele policie Jaroslav Vaněk novinářům řekl, že úmrtí tří osob se nedalo zabránit. V době příjezdu zásahové jednotky podle něj pachatel, jenž použil krátkou střelnou zbraň, ještě žil.

Dotazy k osobě střelce i počtu rukojmích Vaněk s ohledem na počínající vyšetřování odmítl zodpovědět. Podle státního zástupce Romana Kafky bude ve věci pravděpodobně vedeno trestní řízení pro zločin vraždy spáchaný na více osobách a pro zločin braní rukojmích také na více osobách.

Útočníkem byl podle nepotvrzených informací Karel Musela, bratr jednoho z nejvlivnějších mužů v českém zbrojařství Pavla Musely. Podle tisku Pavel Musela stál například za sporným nákupem obrněných transportérů Pandur pro českou armádu a byl také úzce napojen na expremiéra Stanislava Grosse. Pavel Musela byl v minulosti členem i předsedou představenstva Aircraft Industries. Spojován je pak také s kauzou okolo privatizace Mostecké uhelné společnosti.

V říjnu 2008 byl Pavel Musela nalezen v lese na Uherskohradišťsku s vážnými zraněními poté, co si vyrazil na lov s přítelem Lubošem Novotným. Ten byl obžalován z pokusu o vraždu, soud jej však loni v dubnu pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil. Novotný tvrdil, že Musela spadl z mysliveckého posedu. Podnikatel utrpěl otok mozku, zhmoždění mozku a levé plíce, měl zlomenou kyčel i osm žeber.

Jeho poranění byla natolik vážná, že nemohl u soudu vypovídat. Podle tisku je nesvéprávný. Jeho bratr Karel už dříve uvedl, že se úraz nestal náhodou a že zbrojařský magnát měl být zavražděn. O život mu podle něj údajně usilovali jeho bývalí partneři ve společnosti Aircraft Industries a také v jiných firmách.

Trvalo dvě hodiny, než se záchranáři mohli dostat do budovy

Situace v Kunovicích byla velmi dramatická. Útočník se v budově, kterou obklíčila speciální zásahová jednotka, zabarikádoval. Kvůli hrozícímu nebezpečí se záchranáři navíc nemohli ke zraněným, kterých původně bylo hlášeno šest, dostat.

„Uplynuly dvě hodiny, než jsme se do budovy, kde ke střelbě došlo, mohli bezpečně dostat,“ popsal situaci mluvčí krajské záchranné služby Petr Olšan. Událost byla zdravotníkům oznámena v 11:47. Na místě byl i policejní vyjednávač.

Někteří zaměstnanci Aircraft Industries byli evakuováni. „Situace je špatná, lidé jsou v šoku,“ řekl ČTK jeden z nich. „Řekli nám jen, abychom nechodili k oknu. Lidé ze zadní části budovy, jak je technologie, museli ale svá pracoviště opustit a uvolnit místo policejním ostřelovačům,“ popsal novinářům muž, který pracuje v protějším objektu.

Výrobce známých letounů L-410 zaměstnává téměř 800 lidí. Přesně 51 procent akcií Aircraft Industries drží ruský akcionář, těžařský holding UGMK, zbylých 49 procent vlastní česká obchodní společnost PAMCO INT.