Stropnický chce Ukrajincům vyřizovat až dvojnásobek pracovních víz než nyní

Martin Stropnický se stal v Babišově vládě ministrem zahraničí

Martin Stropnický se stal v Babišově vládě ministrem zahraničí Zdroj: ČTK

Ministerstvo zahraničí zvýší kapacity, aby mohlo vyřídit ročně až 20 tisíc žádostí z Ukrajiny o práci v Česku, tedy zhruba dvojnásobek současného počtu. Víc zaměstnanců by mělo do ČR přicházet i z Mongolska a Filipín, kde začnou platit pravidla podobná jako pro Ukrajinu. Úřad sonduje i pracovní trh Srbska a Běloruska. 

Podle šéfa české diplomacie Martina Stropnického (ANO) bude rozšíření služeb konzulátů  stát 50 milionů korun. Současně uvažuje o navýšení poplatku za žádost. Dnešní rozhodnutí kabinetu má za cíl mimo jiné zkrátit dobu zpracování žádostí.

Vyšší má být i kvóta pro hledání pracovníků na Ukrajině pro české zemědělství, naroste na 1,5 tisíce lidí ročně z nynějšího počtu 572, uvedl po jednání ministr.

Takzvaný režim Ukrajina pro nabírání pracovníků z této země dosud počítal s roční kvótou 9 600 žádostí. Pro Mongolsko platí limit tisíc žádostí stejně jako pro Filipíny.

Stropnický se dnes ohradil proti dlouhodobým námitkám odborářů vůči nabírání poptávaných pracovních sil ze zahraničí. "Nejde o dumpingové náklady, jsou placeni v rámci mzdového mediánu," uvedl s tím, že o odměňování pracovníků ze zahraničí jednali zástupci vlády se zaměstnavateli.

Na tom, že jako nástupce bývalého ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v čele Černínského paláce hodlá Stropnický zrychlit přijímání pracovníků z Ukrajiny, se nový ministr dohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO) už v prosinci při nástupu do funkce.

O navýšení počtu příchozích pracovníků usilují zaměstnavatelé, kterým při rekordně nízké nezaměstnanosti chybějí pracovní síly. Babiš o navýšení počtů hovořil už jako ministr financí minulé vlády, ve které ANO spolupracovalo s ČSSD a KDU-ČSL.