Studenti ztratili svobodu, napsal děkan UK k Zemanově blokádě Albertova

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

Studenti i jejich učitelé letos v listopadu ztratili na Albertově svobodu, uvedl v prohlášení na webu děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Bohuslav Gaš. Reagoval tak na skutečnost, že policie v úterý nepustila studenty k pamětní desce kvůli chystané akci Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana. Pro příští rok tomu chtějí studenti předejít tím, že si prostor na Albertově rezervují pro sebe, řekl předseda Studentské komory Rady vysokých škol Hynek Roubík.

Studenti si chtěli Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva tradičně připomenout u studentské pamětní desky. Krátce před polednem k ní ale nebyli vpuštěni, protože o několik hodin později měl na místo dorazit prezident. Policie byla ochotna do střeženého prostoru vpustit jen několik z nich, to ale studenti odmítli.

Podle děkana Přírodovědecké fakulty, která sídlí na Albertově, bylo se studenty zacházeno „jako s vetřelci“. „Argument, že to bylo z bezpečnostních důvodů kvůli účasti pana prezidenta na akci pořádané jeho příznivci je neospravedlnitelný, protože pan prezident měl přijet na Albertov až za tři hodiny a celý dvacetimetrový prostor byl prošpikován policií a členy ochranky,“ uvedl.

Předseda Studentské komory Rady vysokých škol se společně s několika studenty k pamětní desce dostal v jiné skupině kolem jedenácté hodiny. „Dlouho jsem neměl tahle nepříjemný pocit jako tam,“ komentoval atmosféru na místě, kde už v té sobě byli těžkooděnci. Až později se dozvěděl, že dalším studentům už byl přístup zapovězen. „Jsem tím hrozně zklamaný. Až mě znechutilo, že na Mezinárodní den studentstva nebylo lidem umožněno uctít předchozí generace,“ řekl Roubík.

Vzhledem k tomu, že se mělo jednat pouze o pietní akci, žádné problémy studenti neočekávali. Pro příští rok tomu chtějí předejít. Chtějí na Albertov nahlásit vlastní akci, což mohou udělat nejdříve šest měsíců předem. “

Za rok zase

Počítáme s tou lhůtou. Hned první možný den si tohle místo zarezervujeme. Chceme to udělat hned v první minutě toho dne, aby nás nikdo nepředběhl,“ řekl Roubík. Prezident Zeman na závěr svého projevu na shromáždění Bloku proti islámu uvedl, že se s jeho účastníky za rok opět setká. Místo nespecifikoval.

Kriticky se k úterním událostem vyjádřili také studenti Přírodovědecké fakulty. Ani oni nesouhlasí s argumentem, že k pamětní desce nesměli kvůli bezpečnosti. „Šlo by možná pochopit, kdyby byl prostor zcela uzavřen po celou dobu návštěvy hostů vyžadujících speciální ochranu. Upozorňujeme však, že nedlouho poté, co bylo studentům zabráněno ve vstupu k památníku, se prostor otevřel pro skupinky příznivců pana prezidenta,“ uvedli.

Nesouhlas filozofů

S „policejní blokádou“ pamětní desky připomínající studentské hnutí nesouhlasí ani členové Studentské rady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Ostře protestujeme proti snaze zneužít studentskou symboliku pro potřeby specifické politické reprezentace a neshledáváme ji jako legitimní důvod k záboru místa tohoto typu,“ uvedli. Apelovali také, aby si akademická obec nenechala vzít 17. listopad „politickými populisty pohybujícími se na hraně extremismu“.

Hned v úterý postup policie kritizovala řada politiků i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Naplňuje mě to hořkostí. Je to špatně a to, k čemu dnes došlo, se nesmí opakovat,“ řekl Zima. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka studenti mohli přijít na Albertov jindy než v době, kdy se blížil prezidentův projev.

Prezident Zeman na závěr svého projevu na shromáždění Bloku proti islámu uvedl, že se s jeho účastníky za rok opět setká. Zda to bude znovu na Albertově, není jasné. Shromáždění se totiž oznamují nejdříve šest měsíců před jejich konáním.