Studie: Platební morálka firem je v Česku lepší než v Evropě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, E15

Platební morálka firem v Česku byla loni ve srovnání s Evropou lepší. Zatímco firmy v Česku zaplatily včas 38,2 procenta faktur, v Evropě to bylo 37,6 procenta faktur. Vyplývá to ze zveřejněné studie poradenské společnosti Bisnode ve spolupráci se společností Dun & Bradstreet.

„Mezi lety 2013 a 2014 se počet včas zaplacených faktur zvýšil v Česku z 31 procent na 38,2 procenta. Zlepšení platební morálky podnikatelských subjektů je odrazem oživování tuzemské ekonomiky,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Z vývoje platební morálky lze podle ní odhalit případné problémy firmy ještě dříve, než skutečně nastanou.

Nejspolehlivěji faktury proplácí Dánové, včas jich proplatí přes 90 procent. Následují Němci a Maďaři. Naopak nejhorší platební morálku v Evropě mají portugalské firmy, které včas proplatí jen zhruba 17 procent faktur. Portugalské firmy následují za anglickými a irskými společnostmi.

Data odpovídají i dlouhodobé rešerši provedené další poradenskou společností, Apogeo. „Naši klienti vykazují dokonce ještě lepší platební morálku než je celorepublikový průměr. Své faktury platí včas 48,2 procenta z nich, do 30 dnů pak 39,2 procenta klientů,“ říká Jiří Valenta, Finanční ředitel z Apogeo.

platební morálkaplatební morálka | Bisnode