Syková kvůli kauze placené studie končí ve vládní radě pro vědu

Senátorka Eva Syková

Senátorka Eva Syková Zdroj: Martin Vlcek, Kancelar Senatu

Vědkyně a senátorka Eva Syková (za ČSSD) dnes rezignovala na členství ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), kde byla první místopředsedkyní. Řekla to Českému rozhlasu Radiožurnálu. Kvůli kauze kolem financování léčby amyotrofické laterální sklerózy (ALS) v rámci klinické studie zvažuje i rezignaci na funkci šéfky Ústavu experimentální medicíny. Je však přesvědčena, že se ničeho nezákonného nedopustila.

Sykovou z čela ústavu již formálně odvolal předseda Akademie věd Jiří Drahoš, jeho rozhodnutí ale ještě musí potvrdit rada ústavu. Ta jednala dnes a bude pokračovat ve čtvrtek. Syková je zároveň předsedkyní této rady.

Vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) poskytla dokumenty o léčbě ALS a jejím financování, řekla, že ji k odstoupení netlačil. Uvedla rovněž, že má podporu svých kolegů, jednání rady ústavu se ale nezúčastní. Nechce ho jakýmkoliv způsobem poškodit ani Akademii věd, přestože se domnívá, že nic nezákonného neudělala. Do médií se vyjádří po zasedání rady ve čtvrtek v poledne.

Placená experimentální léčba

Pořad Reportéři České televize v pondělí zveřejnil, že vědecký tým Sykové, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu ALS, si nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun. Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná.

Syková na to řekla, že žádný pacient za svou účast v klinické studii neplatil. „Stát ovšem nikdy neřekl, kde se mají finanční prostředky na takovou studii sehnat. Kdyby totiž nešlo o nemoc s tak vážným průběhem, tak bychom nikdy nezkoušeli postup urychlit a zde jsme neměli jinou možnost než sehnat finance na realizaci studie,“ popsala.

Ty se nejprve sehnaly pro několik málo pacientů z motolské nemocnice z jejího interního grantu. Pak ale podle Sykové soukromá firma Bionova také platila některé pacienty, ale neměla na celou poměrně rozsáhlou klinickou studii peníze. Podmínkou projektu Evropské unie prý bylo, aby v něm působila výzkumná instituce ve spolupráci s podnikatelskou sférou. Bionova kultivuje pro motolskou léčbu kmenové buňky. Ústav v ní drží třiačtyřicetiprocentní podíl.

Pacienti prý platili sami

Nadace (Buněčná terapie) se podle Sykové nikdy na žádného pacienta neobrátila, vždy pacienti přišli do nadace a vyžadovali, aby se mohli podílet na úhradě léčby, tvrdí. Dostávala i dary, také rodina Sykové darovala na léčbu 300 tisíc korun.

„My jsme ve spolku nebyli motivováni ničím jiným než těm pacientům pomoct, aby dostali terapii, kterou vehementně vyžadovali,“ řekla Syková.

Podle ní existuje dostatek vědeckých podkladů ve více než deseti klinických studiích publikovaných v prestižních vědeckých časopisech. A většina z nich ukazuje na pozitivní efekt léčby a její bezpečnost. Neurolog z Masarykovy univerzity Martin Bareš však ČT řekl, že neexistují žádné studie, které by prokazovaly bezpečnost a účinnost této léčby.