Systém evidence tržeb vytvoří státní podnik, reaguje ministerstvo financí

pokladna

pokladna Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Ministerstvo financí (MF) chce elektronickou evidenci tržeb zadat podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jenž vznikne v lednu oddělením ze Státní tiskárny cenin. Fakticky tak plánuje vytvořit systém vlastními silami. Resort tak reagoval na dnešní informaci, že zadá zakázku bez soutěže vybranému dodavateli kvůli ochraně citlivých informací daňových subjektů.

„Vzhledem k mimořádným nárokům na bezpečnost dat v rámci systému elektronické evidence tržeb a racionální snaze o maximální insourcing v rámci vlastních kapacit resortu je v případě softwarového řešení projektu počítáno se státním podnikem Státní pokladna Centrum sdílených služeb,“ reagovalo MF na dnešní zprávu.

Plánovaný postup je podle úřadu osvědčenou praxí v zahraničí. „Například v Rakousku významné systémy pro daňovou správu, které obsahují důvěrné a citlivé informace, realizuje společnost vlastněná ministerstvem financí s názvem BRZ. To znamená, že při přípravě elektronické evidence tržeb rozhodně nedojde k 'zadání zakázky bez soutěže', ale o zpracování systému de facto vlastními silami,“ uvedlo MF.

Finance prý nechtějí obcházet zákon

Úřad dále uvedl, že v žádném případě nehodlá obcházet zákon o veřejných zakázkách ani jiný zákon, naopak bude postupovat přesně podle všech zákonů. „Aby nedošlo k možnému úniku citlivých informací o daňových poplatnících, obrátilo se MF (resp. Generální finanční ředitelství) v souladu se zákonem na Národní bezpečnostní úřad s žádostí o povolení výjimky,“ uvedlo MF.

Elektronická evidence tržeb, která má začít fungovat v roce 2016 s cílem zlepšit výběr daní, je podle Hospodářských novin největším technologickým projektem současné vlády. Deník zároveň upozornil, že MF nezdůvodnilo, proč do požadavků na uchazeče o zakázku třeba nepřidalo povinnost, mít bezpečnostní prověrku. Podle seznamu firem s osvědčením od bezpečnostního úřadu mají prý prověrku alespoň na stupeň „důvěrné“ všichni velcí IT hráči na trhu.

Poslancům se to moc nelíbí

Někteří poslanci se nad kroky MF pozastavili. „Musím říci upřímně, že se mi to až moc nelíbí, toto rozhodnutí pana ministra financí,“ řekl novinářům předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Je to ale podle něj otázka pro jednání koaliční rady. Jednat se o tom podle něj bude i na poslaneckém klubu ČSSD a uvnitř strany.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) soudí, že pokud by Státní tiskárna cenin dokázala tuto zakázku zajistit alespoň ze 60 procent vlastními kapacitami, tak by to mělo logiku. „Pokud bude fungovat pouze jako překupník, o to větší a netransparentnější je to podvod,“ řekl novinářům. „Podle mě je to špatně,“ dodal předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ministerstvo by podle něj mělo vypsat výběrové řízení.