Systém na výplatu dávek nefunguje, úředníci musí narychlo přepsat údaje jinam

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Některé úřady práce zřejmě dočasně omezí úřední dobu, v níž se věnují klientům. Úředníci budou totiž muset údaje o dávkách rychle přepsat do staronových systémů, aby vůbec mohli peníze od státu vyplácet. Nesmějí totiž používat dva roky starý systém. Zakázal to antimonopolní úřad.

Stopku úřady dostaly kvůli porušení pravidel při výběru dodavatele. Vrací se tak k původnímu systému. Generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková řekla, že by to měly podle plánu zvládnout za leden.

Nový systém pořídilo ministerstvo práce za svého tehdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09). Nevybralo ho v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách.

Před dvěma lety, kdy se novinka narychlo zaváděla, úředníci museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním.

Za chybu ministerstva platí úředníci

„Podruhé tak naši lidé i klienti platí za stejnou chybu tehdejšího vedení ministerstva práce, které se rozhodlo v roce 2012 nahradit léta fungující a v praxi ověřené programy s mnohem větším záběrem hybridním modelem podpory výplaty sociálních dávek. Bez jakékoli přípravy a zkušebního provozu,“ uvedla Bílková.

Nové produkty od Fujitsu obstarávaly jen část agendy, zbytek měla na starosti původní firma OKsystem. Ta nyní opět přebírá celou záležitost.

Šéfka úřadu řekla, že staronové systémy už dodavatel aktualizoval. S výdaji na odměny kvůli práci přesčas ale rozpočet nepočítá. Bílková bude situaci řešit s ministerstvem práce. Největší problém vidí v tom, aby všechna data byla správná a do staronových systémů se přenesla v co nejkratší době.

Ministerstvo vyplácí měsíčně zhruba 1,9 milionu dávek v celkové částce 6,3 miliardy.