Tempo zdražování v Česku zpomalilo, nejvíce vzrostly náklady na bydlení

Supermarket

Supermarket Zdroj: profimedia.cz

Meziroční inflace v březnu klesla na 1,7 procenta z únorových 1,8 procenta. Inflace tak byla o 0,6 procentního bodu nižší, než očekávala Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Guvernér ČNB Jiří Rusnok k inflaci uvedl, že její současné zpomalení nepřeceňuje a očekává, že v dalších čtvrtletích se bude pohybovat blízko dvouprocentního inflačního cíle. S tím počítají i analytici, podle kterých v dalších měsících letošního roku porostou ceny rychleji.

Důvodem zpomalení cenového růstu byly podle statistiků hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec byly v březnu oproti loňskému roku vyšší o 14,4 procenta. Přitom v únoru byla vajíčka dražší o 24,1 procenta. Obdobně tomu bylo i v případě másla nebo ovoce. A právě nižší růst cen potravin přispěl z velké míry k rozdílu mezi inflací a odhady ČNB.

"V posledních měsících je u inflace určité zpomalení, ale nepřeceňujeme to. Věříme, že inflace bude v příštích čtvrtletích blízko dvouprocentního inflačního cíle," uvedl dnes Rusnok. Dodal, že inflační tlaky v současnosti nejsou silné.

Například hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda se domnívá, že v dalších měsících se vrátí meziroční inflace nad dvě procenta. Podle Františka Táborského z Raiffeisenbank bude za celý letošní rok inflace činit 2,6 procenta, což povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

O překonání inflačního dvouprocentního cílování České národní banky (ČNB) však není přesvědčen hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. "Inflace se druhý měsíc v řadě nachází pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB a především je výrazně pod prognózou centrální banky," uvedl Jáč. Například pro březen očekávala ČNB nárůst o 2,3 procenta. I podle něj ale v dalších měsících inflace poroste. "Nicméně tento předpokládaný růst inflace se bude odehrávat z mnohem nižších úrovní, než jaké pro letošní první čtvrtletí předpokládala ČNB," dodal.

Většina analytiků, například i Táborský nebo Kovanda, se shoduje, že ČNB bude do konce roku ještě dvakrát zvyšovat úrokové sazby. Podobně uvažuje i Monika Junicke z Komerční banky. "Myslíme si, že vzhledem ke slabšímu kurzu koruny oproti euru i pokračujícímu solidnímu růstu ekonomiky dojde ještě letos k dvojímu růstu sazeb, ve druhém a třetím kvartále," uvedla.

Opačného názoru je Jáč. "Osobně si i nadále myslím, že se zvýšení úroků můžeme dočkat na srpnovém zasedání bankovní rady, nicméně data o inflaci za letošní první čtvrtletí nebudou ČNB tlačit k žádnému spěchu. Vzhledem k nízké inflaci pozorované v letošním prvním čtvrtletí mohou v rámci bankovní rady sílit hlasy, preferující vyčkání s dalším zvýšením úroků až na rok 2019," uvedl ekonom.