TOP 09 opustila pražskou koalici. Chtějí posílit svou moc, reagoval Svoboda

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Michael Tomes

Vedení pražské TOP 09 na večerním jednání podle očekávání vypovědělo koaliční smlouvu s ODS. Stalo se tak po dlouhodobých neshodách v koalici. Potvrdil to náměstek primátora Tomáš Hudeček. Pro TOP 09 se nyní otevře prostor pro další vyjednávání.

Jednou z možností je uzavření nové koaliční smlouvy s ODS. TOP 09 ale avizovala, že bude žádat přerozdělení kompetencí v radě, především co se týká dopravy, financí a majetku, které nyní ovládají radní za ODS.

TOP 09, která v roce 2010 vyhrála komunální volby, má ale i další možnosti. Spolupráci straně v minulosti několikrát nabídla ČSSD. „Usnesení zastupitelského klubu je takové, že mi dal mandát mluvit o všech možných variantách řešení situace na magistrátu,“ potvrdil dnes předseda klubu zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche. „Nicméně my nic nenabízíme, ale čekáme, zda nás osloví,“ dodal. TOP 09 se také nabízí možnost menšinové vlády s podporou ODS či ČSSD nebo „duhová“ vláda TOP 09 a přeběhlíků z jiných stran.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v reakci na zprávu uvedl, že zatím nedostal od TOP 09 žádnou oficiální informaci. Pokud se tak ale skutečně stalo, je to „prachsprostý boj o moc“.

Smírčí řízení nepomohlo

Budoucí koalice se podle Hudečka musí shodnout na řešení problémů, jako jsou například nutná reorganizace magistrátu a zlepšení hospodaření s majetkem města, vypovězení smlouvy o nákupu nových tramvají pražským dopravním podnikem, financování a dostavba tunelu Blanka a řešení situace okolo Pražské plynárenské či u Pražských služeb.

O možném vypovězení koaliční smlouvy mluví TOP 09 už několik týdnů. Pražská koalice ODS a TOP 09 se totiž dlouhou dobu potýká s vážnými problémy. Radní nejsou schopni najít shodu na klíčových otázkách, třeba ohledně financování dopravního podniku nebo tunelového komplexu Blanka. Vedou kvůli tomu smírčí řízení. „Právě proto, že víme v jak vážné situaci Praha je, jsme byli nuceni přistoupit k tomuto kroku,“ vysvětlil Hudeček.

Primátor: koalice fungovala

Občanští demokraté ale informace o potížích v jednání mírnili. Koalice podle primátora Svobody normálně fungovala. „Ale záře primátorského řetězu některé z členů TOP 09 natolik oslnila, že jedná v rozporu se všemi pravidly politiky,“ myslí si primátor.

Naposledy o možném konci koaliční smlouvy mluvil Hudeček v neděli v České televizi. Vedení ODS v čele s primátorem Svobodou dnes na výroky Hudečka reagovalo výzvou ke společnému jednání s TOP 09 na úterý ráno. Zda se obě strany sejdou, není nyní zřejmé.