U „Masaryčky“ probíhá největší archeologický průzkum poslední doby. Podívejte se, co už experti vykopali

Video placeholde
Archeologické práce u Masarykova nádráží
Archeologické práce u Masarykova nádráží
Archeologické práce u Masarykova nádráží
Archeologické práce u Masarykova nádráží
Na vykopávkách pracuje i těžká technika
23
Fotogalerie

Na pozemcích u Masarykova nádraží probíhá největší archeologický průzkum poslední dekády. Pracovníci společnosti Archaia hledají cenné pozůstatky minulosti na šesti tisích metrech čtverečních.

Okolí pražské ulice Na Florenci obsadili archeologové. Provádějí zde průzkum, který předchází výstavbě nové administrativní čtvrti. Investiční skupina Penta zde hodlá od příštího roku prostavět až deset miliard korun.

"Zatím jsme naplnili zakopanými předměty dvatřicet krabic od banánů, ale v dubnu kdy naše práce končí, jich budou stovky," říká archeolog Martin Vyšohlíd z Archai, který zde vede tým zhruha padesátky lidí.

Mezi předměty, které archeologové odhalili, jsou kamnové kachle z patnáctého století s unikátním zdobením. Znázorňují se na nich motivy svatáho Martina, tří králů či znak Nového Města pražského.

V sítech archeologů uvízly i části porcelánových dýmek, mince či dělová koule. Pracovníky zatím trápí jen po deštích bahnitý terén, ale už se připravují na zimu. "Vykopávky budou pokračovat celou zimu. Již máme připravený speciální obří vytápěný stan, který zakryje prostor sedmi set metrů čtverečích. To nám upožní pokračovat v i tuhých mrazech," dodává Vyšohlíd.


Blíží se prezidentské volby 2018. Kdo z devíti kandidátů na prezidenta zvítězí? Sledujte volební speciály s komentáři i okamžitými online výsledky. První kolo prezidentské volby 2018 se bude konat už 12. a 13. ledna. Pokud žádný kandidát nezíská dostatečnou převahu, druhé kolo prezidentských voleb 2018 se uskuteční o dva týdny později, 26. a 27. ledna.