Učitelské odbory připravují stávku. Trvají na zvýšení tarifů o deset procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ministr školství Robert Plaga (ANO)
Ministerstvo školství
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Daně, koruny
6
Fotogalerie

Ministr školství Robert Plaga (ANO) odmítá ustoupit odborům, které na středu 6. listopadu vyhlásily celodenní stávku učitelů. K radosti školáků zřejmě některé školy zavřou, jiné otevřou v omezeném režimu.

Školským odborům se nelíbí, jakým způsobem chce vláda přidat na platech učitelů v příštím roce. Plaga se totiž dohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO), že platy porostou o deset procent s tím, že osm procent půjde na tarifní, tedy základní složku mzdy. Zbylá dvě procenta mají mít k dispozici ředitelé škol na odměny a příplatky učitelům. Zvýšení vyjde státní rozpočet na 13,4 miliardy korun. Odbory však žádají zvýšení tarifů o deset procent.

Odboráři podle svých slov obeslali v pátek školy s informací, že ve středu budou učitelé stávkovat. „To, že máme dostat jen osm procent do tarifu, je nepřijatelné,“ uvedla předsedkyně moravskoslezských školských odborů Dagmar Bobková Regelová. „Ministr svým postupem znehodnotil postavení učitele ve společnosti,“ dodala. Odboráři chtějí oznámit podrobnosti stávky v pondělí.

Plaga argumenty odborářů odmítá, platy se podle něj od ledna zvýší o dohodnutou částku a shoda nepanuje jen na způsobu rozdělení peněz. „Stávka na školách mi v tuto chvíli přijde doslova absurdní,“ řekl ministr. „Jsem zvědav, jak budou odboráři vysvětlovat rodičům dětí, proč chtějí právě teď zavřít na den školu,“ přidal se Babiš.

Opoziční poslanci kritizují Plagu za to, že podle jejich názoru nezvládl jednání s učiteli. K vyjednávání a dohodě s odbory Plagu vyzývají i někteří členové vládní koalice. „Jako máma doufám, že stávka nebude a že se ji podaří odvrátit,“ řekla poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) s tím, že však má pro učitele pochopení, protože podle ní Plaga jen za poslední tři měsíce přišel se šesti různými variantami zvýšení platů.