Jdeme do stávky, rozhodly učitelské odbory. Školy mají zůstat zavřené

Protest učitelů

Protest učitelů Zdroj: Matěj Hynek CNCenter

Josef Středula
Lubomír Zaorálek
Protest učitelů
Protest učitelů
5
Fotogalerie

Ve středu 6. listopadu bude celodenní stávka učitelů kvůli nesouhlasu s výsledky vyjednávání o růstu platů. Školy by měly zůstat zavřené. Ty, které nebudou uzavřeny, by měly mít omezený provoz. Vzhledem k podpoře stávky z regionů o tom rozhodlo vedení školských odborů. Oznámila to místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová.

Odbory nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO). Odboráři požadovali navýšení tarifů o deset procent, od konce září jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti.

O vyhlášení stávky chtěly odbory původně informovat v pondělí na základě reakcí z krajů na návrh stávkovat příští středu. "Máme nyní už z regionů velkou podporu stávky, takže ten termín 6. listopadu na vyhlášení stávky platí," řekla Seidlová. Zmocnění vyhlásit stávku, pokud by vyjednávání o platech neskončilo úspěšně, podle ní schválilo předsednictvo odborů 11. října. Nyní vedení svazu už vybralo jen termín.

Podle Seidlové půjde o celodenní stávku. Podotkla, že některé školy mají nyní kvůli podzimním prázdninám ředitelské volno, a možná se nestihnou na stávku úplně připravit. Pokud zůstanou otevřené, měly by aspoň omezit provoz, řekla. Školské odbory podle Seidlové v pátek poslaly ředitelům a ředitelkám škol dopis, ve kterém je o stávce informují. Na pondělí přichystali odboráři briefing, kde chtějí novináře seznámit s dalšími detaily k podobě stávky.

Právo na stávku zaručuje Listina základních práv a svobod za podmínek stanovených zákonem. Zvláštní stávkový zákon ale Česko nemá. Pravidla jsou v normě o kolektivním vyjednávání, která zmiňuje jen stávku ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy. Podle tohoto zákona musí odborová organizace zaměstnavateli aspoň tři pracovní dny předem písemně oznámit, kdy stávka začne a kolik lidí se do ní zapojí. Připojit má důvody a cíle stávky i seznam pracovišť, která nebudou v provozu.

Postup pak blíž popisuje stávkový řad, který už dřív zveřejnily úřednické odbory. Tento návod obsahuje i zásady pro vedení stávek, které nesouvisejí s kolektivním vyjednáváním a zákon je neupravuje. I v tomto dokumentu mezi doporučeními je, aby odbory konání stávky a další náležitosti oznámily zaměstnavatelům písemně aspoň tři pracovní dny předem.

Odbory dlouhodobě usilují o navýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. Průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí činila 32 466 korun, což by znamenalo, že by učitelé měli mít 42 205 korun. Ve skutečnosti ve stejném období brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.

Babiš se s Plagou ve středu domluvil, že tarify učitelů vzrostou o osm procent a odměny o dvě procenta. Premiér řekl, že tím považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené. Ministerstvo práce má připravit vládní nařízení. Plaga podle odborů slíbil, že do tarifů půjdou tři čtvrtiny z 11 miliard korun na přidání, což by podle nich mělo umožnit víc než osmiprocentní navýšení základů platů.