Úhradová vyhláška je podle soudu protiústavní, zatím ale bude platit

Krajská nemocnice Pardubice

Krajská nemocnice Pardubice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Letošní úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví je protiústavní, rozhodl dnes Ústavní soud. Přesto nechal předpis v platnosti do konce příštího roku. Okamžité zrušení by prý destabilizovalo zdravotnictví a ohrozilo pacienty. V příští vyhlášce však ministerstvo musí zohlednit názor soudu.

Návrh na zrušení důležitého předpisu podala v březnu skupina 39 senátorů. Kritizovali jej také lékaři, podle nichž kvůli vyhlášce chybí v resortu peníze. Většinu úhrad pro letošek snížila, přestože náklady na provoz rostou.

Vyhláška stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení pro rok 2013. Na základě předpisu pojišťovny platí nemocnicím a lékařům, pokud se jim nepodaří dohodnout jinak. Nerovnost vyhlášky viděli senátoři například v tom, že při překročení nasmlouvaného množství péče zaplatí pojišťovny lékařům jen část peněz.

Hromadné nehody nelze plánovat

Podle ústavních soudců to není vhodné řešení, protože vyhláška v tomto případě nerozlišuje, zda je překročení objemu péče důsledkem plýtvání, anebo má reálné příčiny.

„Poskytovatelé totiž nemohou předvídat celkový rozsah zdravotních služeb, které budou nuceni v průběhu roku poskytnout, a již vůbec nemohou ovlivnit, zda nedojde k jejich výraznému navýšení v důsledku mimořádných událostí, například hromadných nehod,“ uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil. Vyhláška nutí poskytovatele zdravotní péče, aby třeba odkládali plánované operace a zákroky na další rok.

Co se ještě nelíbilo ústavním soudcům
ÚS zkritizoval také nerovné postavení smluvních a nesmluvních poskytovatelů při proplácení úhrad za neodkladnou péči. U nesmluvních poskytovatelů se hodnota bodu snižuje na 75 procent. Další problém spočívá v takzvaných regulačních srážkách, které se uplatní v případě, kdy poskytovatel předepíše léky a zdravotní prostředky v rozsahu vyšším, než byly úhrady v roce 2011. Pojišťovna pak může snížit úhradu. I v tomto případě soud upozornil na to, že poskytovatel nemůže ovlivnit rozsah poskytnuté péče, a přesto je za jeho překročení sankcionován. Pojišťovna pak může srážky uplatňovat selektivně a některé poskytovatele znevýhodňovat.

Naopak ústavní soudci nesouhlasili s tvrzením senátorů, že vyhláška odporuje ústavě už jen kvůli své složitosti a množství matematických vzorců. „Kombinace několika matematických operací ještě nečiní právní úpravu nepředvídatelnou či nesrozumitelnou, zvlášť pokud adresátem těchto norem je omezený okruh subjektů, u nichž se předpokládá určitá odborná znalost materie,“ upřesnil Pospíšil.

Systém kolabuje, musí se změnit

Minulé vedení ministerstva zdravotnictví v čele s Leošem Hegerem (TOP 09) vyhlášku hájilo s tím, že péče o pacienty je zajištěna a její zhoršení nehrozí. Podle Hegera zdravotní systém v minulosti už skoro zbankrotoval a musí se změnit.

Vyhláška je aktuální v letošním roce, částečně se však bude uplatňovat také v roce 2014, zejména při definitivním počítání úhrad zdravotnickým zařízením. Proto soud odložil platnost dnešního verdiktu až do konce příštího roku. Ústavní soudci nebyli při rozhodování zcela jednotní. Vladimír Kůrka a Stanislav Balík prosazovali zamítnutí návrhu.

Podle dostupných informací vyhláška údajně snížila příjmy nemocnicím. Polovina fakultních nemocnic skončila v pololetí se ztrátou, některé mají problémy s placením faktur v termínu, mluví se například o pražské Nemocnici Na Bulovce a brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Zdravotnictví a sociální politika: Nezůstane kámen na kameni