Už žádné trafiky. Praha změnila odměňování v dozorčích radách svých firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Jednou ze společností, které se budou týkat změny v odměnách, je i Pražská plynárenská.
Radní pro majetek hlavního města Prahy Jan Chabr (TOP 09).
3
Fotogalerie

Členům dozorčích rad a výborů pro audit ve společnostech patřících hlavnímu městu Praha už nepůjdou odměny z jejich zisku. Odměny budou také nově odstupňované podle velikosti a významu podniku. Dohodli se na tom radní magistrátu s tím, že pravidla budou platit již při příštím odměňování. U některých městských firem tak odměny výrazně klesnou.

„Říkali jsme, že dozorčí rady nemají sloužit jako politické trafiky s nedůvodně vysokými odměnami,“ uvedl po usnesení radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Rada zrušila členům dozorčích rad tantiémy, tedy možný podíl na zisku, a budou dostávat pouze měsíční odměnu. „Zároveň se srovnaly disproporce v rámci jednotlivých společností, kdy společnosti jsou porovnány podle počtu zaměstnanců, obratu a hospodářského růstu,“ dodal.

Rozhodnutí platí pro dvanáct obchodních společností, v nichž má Praha 100procentní podíl. „V rámci strategického pokynu se ale týká i jejich dceřiných společností,“ upřesnil serveru E15.cz radní.

Dotkne se to například společnosti Trade Centre Praha, kde se odměny podle Chabra výrazně snižují. Je to i případ Pražské plynárenské, u níž odměny a tantiémy vedly zhruba před rokem k jedné z koaličních rozepří na magistrátu.

Vedení Pražské plynárenské si tehdy spolu s členy dozorčí rady, což byli vesměs politici, rozdělilo ze zisku 21 milionů korun. Na jednoho člena připadlo zhruba 300 tisíc. Rozhodnutí kritizoval především primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle nových pravidel budou brát členové pouze odměny za členství. V případě Dopravního podniku hlavního města Prahy se již nyní jedná o 25 tisíc měsíčně, u firem spravujících infrastrukturu včetně Pražské plynárenské to bude nově 21 tisíc a u Trade Centre Praha se snižuje z 18 tisíc na 10 tisíc. Změna se netýká firemních představenstev.

Členové dozorčích rad a výborů již také nebudou mít nárok na služební telefon, budou moci žádat jen o úhradu prokazatelných nákladů na účast při zasedáních.