V Brně vznikne koalice ODS s TOP 09, ANO, KDU-ČSL se STAN, Pirátů a ČSSD

Primátorka Brna Markéta Vaňková po volebním úspěchu ODS a TOP09.

Primátorka Brna Markéta Vaňková po volebním úspěchu ODS a TOP09. Zdroj: Foto Blesk - Jiří Nováček

Premiér a předseda ODS Petr Fiala odevzdal hlas v Brně. (23.9.2022)
2
Fotogalerie

V Brně vznikne koalice vítězné ODS s TOP 09, ANO, KDU-ČSL se STAN, Pirátů a ČSSD. Všichni zástupci tak přijali nabídku primátorky a jedničky ODS s TOP 09 Markéty Vaňkové (ODS) na vznik široké koalice, kterou zveřejnila ve čtvrtek. Dnes si od stran vyslechla stanovisko, které pak jejich zástupci oznámili novinářům. Primátorkou by měla zůstat Vaňková. Prvním náměstkem bude René Černý (ANO). Koalice bude mít 46 z 55 zastupitelů. V opozici bude SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno.

S podpisem koaliční smlouvy počítá Vaňková ve středu, ve čtvrtek bude ustavující zasedání zastupitelstva. ODS s TOP 09 bude mít v Radě města Brna čtyři členy, ANO tři, lidovci se STAN dva, po jednom křesle budou mít Piráti a ČSSD.

Za ODS s TOP 09 by měl náměstkem zůstat Robert Kerndl (ODS), který bude mít na starosti energetiku a také sociální péči. Kulturu si vezme na starosti Vaňková, radním pro dopravu zůstane Petr Kratochvíl (ODS) a sport by měl mít v radě na starosti Tomáš Aberl (TOP 09). Černý jako první náměstek bude mít v gesci investice a implementaci evropských fondů, územní plán připadne jako radnímu Petru Bořeckému (ANO), bytovou politiku bude jako radní řešit Karin Karasová (ANO). Za ČSSD bude v radě Jiří Oliva, jeho gescí bude majetek. Lidovci se STAN a Piráti budou o obsazení míst v radě ještě jednat. Lidovci se STAN budou mít na starosti životní prostředí a školství, Piráti participativní rozpočet, strategický rozvoj a IT.

Tisková konference koalice SPOLU

Video placeholde
Tisková konference koalice SPOLU • Lukáš Červený

Volby v Brně nyní vyhrála ODS s TOP 09, která získala 16 mandátů. Druhé ANO má 13 mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.