V lesích je dvakrát víc dřeva než za první republiky, zalesněná je třetina země

Lesy ČR

Lesy ČR

Státní podnik Lesy České republiky se podle dnešní Mladé fronty Dnes připravuje na případnou výplatu peněz do státního rozpočtu, mělo by jít o víe než dvě miliardy korun. Může to být poprvé, kdy česká vláda ve velkém sáhne na uspořené miliardy, které v uplynulých letech vydělal státní podnik, píše MfD.
**7. Lesy České republiky** 1,2 miliardy
Lesy ČR podepsaly s těžaři nové smlouvy, část tendru byla zrušena
5
Fotogalerie

České lesy dlouhodobě vítězí nad dřevorubci. Rozloha lesů i objem dřevní hmoty neustále roste. Loni dosáhl 693 milionů metrů krychlových dřeva, což je více než dvojnásobek oproti období první republiky. V současnosti je zalesněno 34 procent plochy republiky. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHUL) v Brandýse nad Labem Jaromír Vašíček. Podle něj úbytek dřeva nastal pouze v letech 2006 a 2007, kdy se likvidovaly škody po orkánu Kyril.

Podle ministerstva zemědělství se polovina českého vytěženého dříví vyveze do zahraničí na další zpracování. To by se podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohlo změnit.

Příkladem může být Rumunsko, které se z vývozce surového dřeva stává dovozcem. Pomohly tomu mimo jiné investice německých zpracovatelů do karpatských pil. V Rumunsku se zpracovává i české dřevo.  

Ministerstvo aktuálně podpořilo necelými 840 tisíci korunami informační projekt Dřevo je cesta. Ten chce osvětou informovat veřejnost o tom, že českého dřeva je v lesích dost a pokryje i případnou zvýšenou poptávku po něm.

Vašíček vidí budoucnost například ve stavebnictví. Příkladem je podle něho severní Evropa, kde se staví až trojpodlažní domy ze dřeva.

Loni se nahodilá těžba dřeva v tuzemsku meziročně skoro zdvojnásobila. Podle údajů ze zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství se nahodile vytěžilo 8,15 milionů metrů krychlového dřeva. Vzrostla těžba dříví poškozeného kůrovcem. Celkem, i s plánovanou těžbou, se v českých lesech vytěžilo 16,16 milionu metrů krychlových surového dříví, což ve srovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 0,68 milionu kubických metrů.

V loňském roce podle Vašíčka činil dřevozpracující průmysl a navazující činnosti 2,5 procenta českého HDP. Na daních se z tohoto sektoru podle něj ročně odvede zhruba kolem tří miliard korun.