V případu zneužití Vojenského zpravodajství se mění soudci

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: ctk

Jana Nečasová
Jana Nečasová
Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství se dostavila 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Vpravo je její právní zástupce Eduard Bruna.
Jana Nečasová
Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství 20. listopadu u Obvodního soudu pro Prahu 1.
6
Fotogalerie

Případ údajného zneužití Vojenského zpravodajství bude u Obvodního soudu pro Prahu 1 řešit soudkyně Pavla Hájková. Změnu potvrdili ústavní soudci, když zamítli stížnost třech obžalovaných proti odebrání kauzy soudkyni Heleně Králové.

Právě Králová opakovaně rozhodla o zproštění obžaloby. Podle odvolacího Městského soudu v Praze nelogicky hodnotila důkazy a nekriticky akceptovala obhajobu. Neúspěšné ústavní stížnosti podali bývalí zpravodajci Ondrej Páleník s Milanem Kovandou a bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová), která dala podle obžaloby v roce 2012 sledovat z osobních důvodů tehdejší manželku někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS).

Pisatelé stížností se vyhlášení nálezu osobně nezúčastnili. Advokát Kovandy Jiří Matzner vyjádřil nad dnešním nálezem lítost, je prý ale nutné jej respektovat. Zástupce Nečasové Zdeněk Koudelka poukázal na rozpor s dřívějšími postoji soudu k problematice změny zákonného soudce, vyslovenými například v kauze takzvané justiční mafie. ÚS nyní podle Koudelky jednal dle zásady "komu chceme, pomůžeme, komu nechceme, nemůžeme".

Podle odvolacího Městského soudu v Praze samosoudkyně Králová nelogicky hodnotila důkazy a nekriticky akceptovala obhajobu. ÚS konstatoval, že Králová skutečně nerespektovala připomínky odvolací instance.

Obvodní soud některé důkazy ve svém odůvodnění úplně opomněl, vyznění jiných důkazů deformoval, řekla dnes soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Hájková chce zahájit nové projednávání případu příští týden v pondělí. Dnešní nález podle Šimáčkové nijak nepředjímá celkový výsledek kauzy.

Neúspěšné ústavní stížnosti poukazovaly na údajné porušení práva na zákonného soudce. Řádně určený, místně příslušný soudce je v právním státě jednou z garancí nezávislého a nestranného rozhodování. Změna je možná jen ve výjimečných případech se závažnými důvody.

Králová nejprve uložila Nečasové trestním příkazem podmíněný trest. Po zrušení tohoto rozhodnutí všechny obžalované osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Žalobci se úspěšně odvolali, soudkyně proto rozhodovala znovu a loni v červnu čtveřici opět zprostila viny.

Králová soudí i další kauzu Nečasové - údajné podplácení poslanců funkcemi a krácení daní z luxusních darů. Obvinění kvůli "trafikám" pro exposlance čelí také někdejší premiér Nečas a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. I v této kauze vystaly úvahy o možné podjatosti, městský soud však zatím případ ponechal Králové.