Varhany v pražském kostele svaté Ludmily dostanou k Vánocům opravu

Kostel svaté Ludmily tvoří dominantu Prahy 2

Kostel svaté Ludmily tvoří dominantu Prahy 2 Zdroj: Praha 2

Předčasný vánoční dárek dostanou historické varhany v kostele svaté Ludmily. V jedné z vinohradských dominant totiž začne jejich oprava. První etapa je naplánována již na 9. prosince a další budou následovat v příštích letech.

Jeden z historicky nejcennějších hudebních nástrojů v České republice se dočká opravy. V kostele svaté Ludmily na Vinohradech totiž začíná generální oprava historických varhan. První etapa začne ještě před koncem a další budou následovat v příštích letech.

Finance na dlouho odkládanou opravu poskytlo po schůzce se starostkou Prahy 2 Janou Černochovou a zástupci církve, ministerstvo kultury. Prvních 250 tisíc korun už došlo na účet farnosti. „Movité kulturní památky jsou v Česku často opomíjeny. Mám velkou radost, že varhany v kostele sv. Ludmily čeká lepší osud. Praha 2 se léta snaží sehnat dostatek finančních prostředků, jednání s ministerstvem kultury byla proto nejen potřebná, ale jak je vidět, i užitečná,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Prohlédněte si kostel svaté Ludmily během festivalu světel Signal

Na účet farnosti kostela, který je jednou z nejvýznamnějších dominant druhé městské části už došlo prvních 250 tisíc korun. Stejnou částkou se bude na opravách ministerstvo podílet každý rok a to až do roku 2016. Další téměř milion korun se vybral ve veřejné sbírce. V první etapě revitalizace památky, kterou čeští i zahraniční odborníci považují za jednu z historicky nejcennějších hudebních nástrojů v České republice, projdou rukama restauratérů měchy a třetí manuál.

Půlnoční mše na letošní Štědrý večer tak bude jednou z posledních příležitostí, kdy budou lidé mít šanci historické varhany zaslechnout. Ze tří varhanních manuálů však bude v provozu pouze jeden. Na jaře 2014 se ale varhany odmlčí na delší čas úplně.