Ve třech středočeských obcích nebudou volby. Chybí kandidáti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Ve třech středočeských obcích se nebudou letos v říjnu konat komunální volby. Nepřihlásil se dostatečný počet kandidátů. Petkovy, Bukovany a Prodašice tak budou muset počkat na vyhlášení nového volebního termínu.

V Petkovech na Mladoboleslavsku se ze sedmi nynějších zastupitelů tři rozhodli, že se letošních voleb nezúčastní. Obec s asi 300 obyvateli za ně podle starosty Davida Marka nyní hledá náhradu.

„Probíhají jednání s občany, kteří by mohli mít zájem, takže uvidíme, jestli tu kandidátku dáme dohromady,“ řekl Marek. Dodal, že letos kandidovat bude, ale už se nebude ucházet o funkci starosty.

Další středočeskou obcí, kde se volby neuskuteční v řádném termínu, jsou Bukovany u Příbrami. „Přihlásilo se málo kandidátů. Máme pětičlenné zastupitelstvo, ale bohužel kandidovali jenom čtyři lidé,“ řekl místostarosta David Kaiser. Nezbývá tak podle něj než čekat na vyhlášení dodatečného termínu voleb.

Také v Prodašicích na Mladoboleslavsku v říjnu komunální volby nebudou. Podle jednoho ze zastupitelů je to kvůli nedostatečné informovanosti o termínu podávání přihlášek od vedení města. „Já jsem zastupitel, ale jsem pracovně vytížený a ke mně se ta informace ani nedostala, že kandidátky měly být podány,“ řekl zastupitel obce Tomáš Kosek.

Komunální volby se v říjnovém termínu nebudou konat ve 12 obcích v České republice. Měsíc po komunálních volbách ministr vnitra vyhlásí volby dodatečné. Ty se potom uskuteční v nadcházejících devadesáti dnech.

Pavel Páral: Zajímavá zkouška na komunální volby