Ve věku 65 let zemřela zpěvačka s nezaměnitelným hlasem Věra Špinarová

Věra Špinarová zpěvačka

Věra Špinarová zpěvačka Zdroj: profimédia

Věra Špinarová,
Věra Špinarová zpěvačka
Věra Špinarová zpěvačka
Věra Špinarová zpěvačka
5
Fotogalerie

Ve věku pětašedesáti let zemřela v neděli zpěvačka s nezaměnitelným chraplavým a výrazným altovým hlasem Věra Špinarová. Zkolabovala minulou středu při společném koncertu s Heidi Janků v Čáslavi. Po zástavě srdce skončila ve nemocnici ve vážném stavu, z něhož se již nedostala. Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude upřesněn a zveřejněn, uvedl její syn a kapelník její doprovodné skupiny Adam Pavlík.

pinarová se narodila v Pohořelicích u Brna, většinu života ale strávila v Ostravě. Poprvé se do povědomí veřejnosti zapsala v roce 1969 písní Music box. Zpívala tehdy se skupinami Flamingo a Majestic, kde se prostřídala s Marií Rottrovou.

V dalších letech nazpívala Špinarová řadu dalších hitů. K těm nehranějším a nejznámějším patří Bílá jawa 250, Meteor lásky nebo Raketou na Mars. Jednou z nejsilnějších písní byla od roku 1976 její verze titulní melodie z westernu Tenkrát na Západě od Ennia Morriconeho, která dostala český název Jednoho dne se vrátíš.

 

Většinu kariéry zpívala se skupinou Speciál. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let sice nastal ústup z dřívější slávy doprovázený úvahami o konci kariéry i bojem s alkoholem. Kariéru se jí ale podařilo nastartovat v roce 2000.

Celkem vydala třináct řadových alb, z nichž největší úspěch měl Meteor lásky z roku 1982 či best of z roku 2004, za jehož prodej získala zlatou desku. 

Podle publicisty Jiřího Černého její vokál představoval ojedinělý hlasový materiál. "Nepoznal jsem v české populární hudbě větší pěvecký samorost, než byla Věra Špinarová," řekl Černý. Podle něj bylo od zpěvačky chytré, že nikdy nepodlehla volání Prahy, přestože měla nabídky z Rokoka a Semaforu.

Textař, hudebník a blízký spolupracovník Špinarové Petr Šiška prohlásil, že tak jak žila, tak také zemřela. "Odešla do toho rockového baru přímo ze scény," připomněl okolnosti jejího úmrtí. "Pro mě odešel největší hlas české hudební scény a své nejlepší texty jsem napsal právě pro ni," dodal.

V posledních letech ji doprovázel orchestr jejího syna z prvního manželství Adama Pavlíka. Zajímavostí je, že její první manžel Ivo Pavlík si nakonec za ženu vzal Heidi Janků, s níž Špinarová na společné letošní turné vyrazila. Také její druhé manželství s bubeníkem Vítězslavem Vávrou ale skončila špatně. 

Vše o kariéře Věry Špinarové najdete zde

Řekli o Věře Špinarové

"Zabolelo to. Byla to úžasná zpěvačka. Především ale také synonymum pro ostravskou nepoddajnost. Vše si dělala po svém. Byla velmi odvážná," pořadatelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

"Věrku jsem měl moc rád. Jako skvělou zpěvačku i kamarádku. Je mi to moc líto. Zpívala do posledního dechu," písničkář Jaromír Nohavica.

"Jednoho dne se vrátíš, Věrko. Ostrava tě bude vždy milovat a my taky," zpěvá a skladatel Richard Krajčo.

"Uměla být něžná i tygřice. Přestože neměla žádné hudební nebo hlasové vzdělání, ale zpěv byl u ní dar od boha," zpěvačka Helena Vondráčková.

"Bude mi chybět. Znaly jsme se ještě z Ostravy. Věra byla originál, který se nedá ničím nahradit," zpěvačka Hana Zagorová.

"Už v dobách, kdy začínala, jsme uvažovali, že bychom ji angažovali jako hostující zpěvačku do programu Václava Neckáře, ale ona nechtěla do Prahy. Je to neštěstí, zpívala senzačně, Vašek s ní natočil duet Nádhernej den. Jsem rád, že s námi bude pořád prostřednictvím písniček, které nazpívala," skladatel Jan Neckář.