„Věčný“ poslanec Marek Benda křeslo opět uhájil. Stálo ho to asi 200 tisíc

Marek Benda

Marek Benda Zdroj: Tomas Turek, Euro E15

Skutečný matador mezi poslanci, Marek Benda, opět dokázal téměř nemožné. Přestože mu bylo na pražské kandidátce ODS přiděleno až desáté místo, které bylo v podstatě nevolitelné, do Sněmovny se znovu probojoval. Pomohla mu i vlastní kampaň asi za 200 tisíc korun, kde vyzýval voliče, aby ho kroužkovali. Čtyřiačtyřicetiletý právník zasedá jako poslanec už přes 20 let.

Kroužkovací preferenční hlasy ho z desátého místa posunuly v kandidátce až na čtvrtou pozici. Ta jako poslední zajistila v Praze ODS místo ve Sněmovně. Benda získal přes 5300 přednostních hlasů. V podstatě se mu povedl podobný úspěch jako v posledních sněmovních volbách v roce 2010, kdy kandidoval až ze 17. místa. Preferenční hlasy tehdy Bendu vynesly až na šesté místo, které mu zaručilo místo v Poslanecké sněmovně.

Benda pár dní před volbami rozjel „kroužkovací“ kampaň, podporu mu vyjádřil například šéf senátorů a člen grémia ODS Jaroslav Kubera. „Nedejme si vzít svobodu. Marek Benda - váš hlas proti všemocnému státu. Kroužkujte číslo 10 na volebním lístku ODS,“ zněl reklamní text, který se objevil na několika zpravodajských serverech včetně E15.cz.

Kolik ho sólo kampaň stála? „Zatím to ještě nevím přesně. Půjde o 100, maximálně 200 tisíc korun,“ řekl k ceně kampaně deníku Aktuálně.cz Benda.

Do Poslanecké sněmovny se včetně Bendy vrátí 82 poslanců, kteří v ní zasedali i v uplynulém volebním období. Celkem se o znovuzvolení ucházelo 122 poslanců. Ve Sněmovně zasednou opět předsedové ČSSD Bohuslav Sobotka, KSČM Vojtěch Filip a TOP 09 Karel Schwarzenberg a také předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Poslancem zůstane bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i jeho stranický kolega a exministr zdravotnictví Leoš Heger. Stejně zůstává poslancem bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a jeho stranický kolega z ministerstva dopravy Zbyněk Stanjura. Zůstanou i bývalí ministři spravedlnosti z ODS Jiří Pospíšil a Pavel Blažek.

"Rychlodoktor“

Marek Benda, kterému bude 10. listopadu 45 let, byl poslancem za ODS v letech 1993 až 2002 a pak 2004 až 2013. poslanec. Už v roce 1990 však zasedl do České národní rady za Křesťanskodemokratickou stranu (KDS), která se v roce 1996 sloučila s ODS.

Od prosince 2012 do srpna 2013 zastával funkci předsedy poslaneckého klubu ODS. Je synem českého disidenta Václava Bendy.

V letech 1988–1990 studoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, kterou však kvůli revolučním událostem nedokončil, stejně jako kvůli zaneprázdnění následnou politickou činností nedokončil pozdější studia filosofie na Filozofické fakultě téže univerzity.

V roce 2008 absolvoval magisterské studium práv na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Následně na stejné fakultě složil rigorózní zkoušku a získal titul doktora práv (JUDr.), ovšem diplom kvůli známé aféře s „rychlodoktory“ ze ZČÚ nepřevzal a titul neužívá.

Komentář E15.cz: Po konci starých časů je čas na sňatky ze zoufalství