Vedení ODS chce jednat o Nečasově budoucnosti

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Výkonná rada ODS se sejde možná ještě dnes, nevyloučil v dnešní diskusi České televize první místopředseda strany Martin Kuba. S premiérem Petrem Nečasem se chce spojit po jeho večerním návratu z návštěvy Polska. V každém případě se širší vedení občanských demokratů sejde v úterý ráno před schůzí Sněmovny, která bude zřejmě hlasovat kvůli skandálu šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové o nedůvěře vládě. Dnes je pravděpodobnější jen schůzka grémia strany.

„Je to možné, byť možná nepravděpodobné. Spíše bych viděl nějaké jednání grémia, eventuálně následně jednání výkonné rady,“ řekl Kuba. Mimořádné zasedání výkonné rady ODS je podle něj jedním z řešení současné politické krize. „Pan premiér se vrací dnes z Varšavy, je svolána koaliční schůzka. Jakmile se vrátí, určitě se s ním budu spojovat, jaké další orgány strany zvolíme,“ dodal Kuba.

Výkonná rada zasedala naposledy v pátek večer a Nečase podpořila poměrem hlasů 2:1. Podle Kuby by se měla znovu sejít, aby členové ODS mohli prodiskutovat vývoj aféry kolem údajného uplácení exposlanců strany Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře a případu údajného zneužití vojenské rozvědky ke sledování premiérovy manželky, což měla zadat Nagyová. Kuba připomněl, že výkonná rada v pátek nebyla jednotná a situace se také stále vyvíjí.

Kuba řekl, že je od soboty ve spojení s regionálními organizacemi ODS a že z některých krajských sdružení zaznívá kritika premiérova postupu v kauze. Vedení strany je podle něho připraveno řešit situaci i s regiony.

Předsedkyně koaliční LIDEM, vicepremiérka Karolina Peake v pořadu Otázky Václava Moravce řekla, že složení současné koalice, tedy ODS, TOP 09 a její strany, udržitelné je. Naznačila však, že by to byla staronová koalice bez šéfa ODS Petra Nečase v jejím čele. LIDEM podle ní čekají, jak se vyjádří občanští demokraté.

Podle ústavy znamená odstoupení premiéra demisi celého kabinetu.

Předseda TOP 09, vicepremiér Karel Schwarzenberg nechtěl o Nečasově osudu, stejně jako Kuba, mluvit ve chvíli, kdy je na služební cestě v zahraničí. „Přál bych si, aby se koalice udržela. Nejsem prorok. Netroufám si odhadnout,“ řekl. Situace se podle něho stále mění. Na způsob, jakým Nečas krizi řeší má odlišný názor, ale považuje za nutné zachovat loajalitu. Vše mu chce říct při osobním setkání na večerní koaliční schůzce.

Šéf opozičních Věcí veřejných Vít Bárta považuje za nejpravděpodobnější, že koaličním stranám se podaří zůstat u moci, ovšem bez Petra Nečase. „Obávám se, že Vít Bárta může mít pravdu, proto podporuji usnesení o rozpuštění Sněmovny,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda nejsilnější opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka konstatoval, že vládní strany mají čas na řešení do úterního rána, pak bude Sněmovna hlasovat o nedůvěře kabinetu. Koalice bez premiéra Nečase podle něho není reálná.

Při čtvrtečním policejním zásahu na úřadu vlády a dalších místech bylo obviněno osm lidí, mimo jiné nejbližší Nečasova spolupracovnice Jana Nagyová, tři bývalí významní poslanci ODS a také představitelé vojenské rozvědky. Soud v sobotu poslal do vazby šest z nich včetně Nagyové. Výkonná rada ODS sice v pátek Nečase podpořila poměrem hlasů 2:1, ale nesouhlas s jeho postupem ve straně zřejmě sílí. Nejistá je i podpora koaličních TOP 09 a LIDEM.