Velvyslanec Kmoníček bude i z Washingtonu dál radit Zemanovi

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Michael Tomeš, E15

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
11
Fotogalerie

Ředitel Odboru zahraničních věcí prezidenta republiky Hynek Kmoníček počítá dny do odletu do Washingtonu, kde se stane českým velvyslancem.

V procesu zvaném agrément, což je vyslovení souhlasu státem, kde bude ambasador působit, mu podle zasvěcených zdrojů z diplomacie chybí finální podpis. Nejzazším termínem jeho nástupu do funkce má být konec března, čili měsíc před plánovanou cestu prezidenta Miloše Zemana do USA za Donaldem Trumpem. S tou se počítalo od 21. dubna, odlet se zřejmě o týden opozdí.

Kmoníček, který působil v minulosti jako náměstek ministra zahraničí, byl velvyslancem při OSN, v Indii a Austrálii, je znám jako odborník na islám, Blízký východ a na bezpečnostní problematiku obecně. V těchto otázkách bude dále radit české hlavě státu.

Jeho témata budou doplňovat spíše „evropskou agendu“ Rudolfa Jindráka, který Kmoníčka vystřídá v čele zahraničního odboru. Jindrák je dlouholetým českým ambasadorem v Německu a na Hrad přijde z Úřadu vlády, kde radil po odchodu z ministerstva zahraničních věcí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Kmoníček, který má podle jeho slov jeho okolí sbaleno, se aktuálně nechtěl ke svému americkému angažmá vyjádřit s poukazem, že vše bude jasné po posledním podpisu v agrément. V prosinci, kdy se ho na to ptal deník E15, odpověděl následovně: „Dá se předpokládat, že nový český velvyslanec přijde do Spojených států po nástupu administrativy, která začíná 20. ledna jeho inaugurací. Čili v řádu několika měsíců.“ Tato linie zůstává zachována, nicméně na závěr kauzy čeká i Jindrák, který má přijít v okamžiku, kdy se židle po Kmoníčkovi uprázdní.

Nový šéf českého zastupitelského úřadu ve Washingtonu se ujme úřadu více než rok poté, co se do tisku dostala neoficiální zpráva, že byl na tento post schválen.

Loni v září v New Yorku prezident Miloš Zeman uvedl, že podepsal příslušné pověřovací listiny. České ministerstvo zahraničí odmítalo až dosud věc komentovat s tím, že se jména velvyslanců zveřejňují teprve po udělení agrément.

Kmoníček vystřídá v úřadu někdejšího ministra zemědělství a místopředsedu ODS Petra Gandaloviče, který se přemístil zkraje roku na misi OECD v Paříži. Ambasádu vede od 16. ledna chargé d' affaires Zdeněk Beránek.