Visegrád: Odchod Britů nezastaví vývoj unie

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák Zdroj: CTK

Velká Británie by měla co nejrychleji pracovat na oficiálním odchodu z EU, shodli se ministři zahraničí visegrádské čtyřky. Bylo by chybou reagovat na referendum překotnou integrací zbylé sedmadvacítky. Její vývoj se ale nezastaví.

Klíčovou otázkou je nyní podle šéfů diplomacie Visegrádu vytvoření nového vztahu s Velkou Británií. „Máme zájem, aby byl kvalitní, abychom se v něm chovali jako přátelé, kteří se navzájem potřebují,“ prohlásil Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že to záleží i na Velké Británii.

Ministři zahraničí Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se spolu se šéfy francouzské a německé diplomacie sešli včera v Praze, ale konkrétnější závěry ze setkání nevzešly. Co bude důležité pro tuzemskou politiku, naznačilo jednání vlády. Ta schvalovala mandát premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na dnes začínající zasedání Evropské rady.

Jednou z priorit bude umožnit Čechům dál bez omezení pracovat ve Velké Británii v případě, když Britové budou mít možnost bez omezení pracovat v EU. A pokud budou Britové chtít mít volný přístup na evropský trh, pak stanovit, kolik za tuto výhodu budou platit. Premiér bude na dvoudenním jednání v Bruselu také prosazovat pokračování dotačního programu pro zemědělce. Ten by jim měl kromě jiného kompenzovat klesající výkupní ceny mléka a vepřového masa.

Ministr Zaorálek a jeho protějšky z visegrádské čtyřky se rovněž shodují, že řešení důsledků anglického referenda musejí evropské země hledat společně, protože členské státy ke svému životu projekt EU nutně potřebují. Špatnou reakcí by bylo rychle a překotně se dál integrovat či tvářit, že se nic nestalo.

„Jsme připraveni pokračovat v integraci tam, kde to naléhavě všichni potřebujeme a jsme schopni to vysvětlit lidem. Unie by se tudíž měla soustředit na projekty, které mají praktické dopady na život lidí,“ uvedl šéf české diplomacie.

Pracovní skupinu povede státní tajemník
Vyjednávat s Velkou Británií o jejím vystoupení z Evropské unie a dalších vztazích k České republice bude podle včerejšího rozhodnutí kabinetu nová pracovní skupina. Povede ji státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a budou v ní zástupci ministerstev, českého byznysu a obchodu.