Vitásková plánuje přesunout sídlo ERÚ z Jihlavy do Ostravy, odkud pochází

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) chce do dvou let přesunout sídlo úřadu z Jihlavy do Ostravy. Podle ní se tím mimo jiné sníží administrativní náklady úřadu a zlepší se jeho dostupnost.

„Do Jihlavy se dnes dostanete pořádně prakticky jen po dálnici D1, která je v takovém stavu, v jakém je. V Ostravě jste z Prahy za chvíli Pendolinem a je tu i mezinárodní letiště. Navíc má Ostrava i kvalitní univerzitu, kde můžeme hledat nové zaměstnance,“ řekla deníku Hospodářské noviny a serveru iHNed Vitásková, která z Ostravska pochází.

Úřad o přestěhování požádal v létě legislativním přílepkem k zákonu o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií. Vláda by ho měla schválit do konce roku.

Ministr Ciencala je pro

„Obecně jsem pro, Ostravsku by mohl nový úřad pomoci. Ale dopady na Jihlavu nesmí převážit výhody pro Ostravu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Ciencala.

ERÚ má kromě jihlavské centrály pobočky ještě v Praze a právě v Ostravě. Pracuje v nich asi 50 lidí, v Jihlavě zhruba 80. Po přestěhování by na ostravské centrále pracovalo asi 100 zaměstnanců.

Pokud by se sídlo ERÚ podařilo z Jihlavy přestěhovat, chce Vitásková získat do Ostravy také pobočku mezinárodního orgánu zastřešujícího spolupráci všech evropských regulátorů ACER. Sídlí v Lublani.

„Jaký přesně orgán bychom získali, zatím nevím. Dokud nemáme zajištěné dostatečné prostory k pronájmu, nemohu ACER nic konkrétního nabízet,“ sdělila deníku Vitásková.

ERÚ podle HN vyjednává s Národním památkovým ústavem o budově v ostravských Fifejdách, která je momentálně v rekonstrukci.

Šéfku energetického úřadu mají spasit satelitní snímky elektráren