Vláda bude moci prodloužit nouzový stav do neděle 14. února

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Zdroj: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.
2
Fotogalerie

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru bude moci vláda prodloužit o zhruba tři týdny do neděle 14. února. Souhlasila s tím Sněmovna podle návrhu KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře toleruje. Ostatní opoziční strany návrh nepodpořily. Vláda chtěla dalších 30 dnů do neděle 21. února.

Za nynější situace by stav nouze končil s pátkem. Je na něm závislá většina vládních protikoronavirových omezení. Lze také nasadit vojáky na pomoc například ve zdravotnictví a v domovech pro seniory. Kabinet prodlouží nouzový stav a platnost protiepidemických opatření v pátek. Projednat by měl také upravenou tabulku restrikcí navázanou na protiepidemický systém PES.

Návrh KSČM o prodloužení nouzového stavu o dalších 23 dnů získal podporu 53 z 98 přítomných poslanců. Proti jich bylo 19. Pro návrh hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Zákonodárci ostatních stran hlasovali proti, nebo se hlasování zdrželi.

O vládním návrhu ani o návrhu opozičních Pirátů na prodloužení nouzového stavu od pátku 5. února už poslanci nehlasovali. Oba návrhy získaly nižší podporu v předchozím orientačním hlasování. Piráti neprosadili devítibodové usnesení, které se týkalo například podpory postižených podnikatelů, zvýšení nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci a možností otevření škol. Bylo podmínkou, aby pro delší nouzový stav hlasovali.

Podmínky si kladli i komunisté, týkaly se třeba širšího otevření škol a provozu zimních středisek i ubytovacích služeb, které nyní kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím nefungují. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) poslancům řekl, že celý první stupeň základních škol by se mohl otevřít nejdříve začátkem února a na přelomu ledna a února by mohl být obnoven provoz lyžařských vleků, pokud to ale epidemická situace dovolí.

Celodenní debatu provázel i fyzický konflikt nezařazeného poslance Lubomíra Volného s některými dalšími zákonodárci. Vznikl potom, co předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul Volnému mikrofon a nezařazený poslanec se následně domáhal dokončení vstoupení přímo z předsednického místa. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vykázal po konfliktu Volného z jednacího sálu, poslance zřejmě čeká disciplinární řízení.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října. Nynější žádost vlády byla pátá v řadě. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů. Nynější potrvá po rozhodnutí vlády minimálně 132 dnů.