Vláda chce přilákat kvalifikované Ukrajince. Mají vyplnit mezery na pracovním trhu

Cizinci čekající na zkoušku z českého jazyka na chodbě obchodní akademie v Hradci Králové

Cizinci čekající na zkoušku z českého jazyka na chodbě obchodní akademie v Hradci Králové Zdroj: CTK

Specialistům a vysoce kvalifikovaným lidem z Ukrajiny, kteří mají zájem o práci v Česku, chce stát usnadnit cestu k získání povolení k pobytu či modré karty. Ve středu premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) představí pilotní projekt, který zajistí přednostní zpracování žádostí takových lidí. Příští pondělí bude návrh pilotního projektu „Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny“ na programu jednání kabinetu.

Po zlepšení systému přidělování pracovních povolení volá ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by měl být cizincům usnadněn přístup k zaměstnání ve firmách hledajících pracovníky. Ukrajince označil za skupinu, která má k Česku blíž než ostatní migranti a se kterou mají čeští zaměstnavatelé dobré zkušenosti. Podobně se o Ukrajincích v debatě o evropských imigračních kvótách vyjádřil prezident Miloš Zeman.

Nový projekt má zjednodušit i administrativní proces na zastupitelských úřadech, které žádosti zpracovávají.

Kancelář v Užhorodu

Poptávka zdejších firem po odborně vzdělané pracovní síle roste. Kvůli hospodářskému růstu a snižující se nezaměstnanosti mají podniky problém najít dostatek nových zaměstnanců. Podle nejčerstvějších dat bylo v Česku v posledním čtvrtletí zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993. Na konci září byla míra nezaměstnanosti v Česku šest procent. S nedostatkem zaměstnanců se potýkají zaměstnavatelé zvlášť v dělnických profesích.

Například Pardubický kraj zvažuje zřízení kontaktního centra v Užhorodu. Mělo by usnadnit získávání zaměstnanců ze Zakarpatské Ukrajiny v nedostatkových profesích pro firmy v regionu a omezit vliv zprostředkovatelů. Ti využívají tíživé situace lidí na krizí postižené Ukrajině.

Ukrajinců ubývá

Ukrajinci jsou se Slováky nejpočetnější skupinou cizinců žijících v Česku, k letošnímu září jich zde žilo podle údajů Českého statistického úřadu přes 105 tisíc. Od roku 2009, kdy jich v Česku žilo až 134 tisíc, jejich počet klesá. Ukrajinci patří také mezi nejpočetnější žadatele o mezinárodní ochranu v Česku. Z 679 žádostí o azyl podaných za prvních pět měsíců letošního roku tvořily žádosti občanů Ukrajiny zhruba polovinu.

Dlouhodobě míří Ukrajinci do Česka za prací, o návrat má po propuknutí rusko-ukrajinského konfliktu zájem také víc než tisícovka na Ukrajině žijících krajanů. Letos stát zprostředkoval návrat kolem 250 krajanů, pro příští rok počítá s přesídlením zhruba stejného počtu.