Vláda dočasně zařadí HHC na seznam zakázaných látek, řekl ministr Válek po dnešní schůzi

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskovce (10.1.2024)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskovce (10.1.2024) Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Látku HHC a obdobné látky vláda podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dočasně zařadí na seznam návykových látek. Novelu nařízení vlády, které seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu, řekl po dnešní schůzi vlády.

Po požití cukrovinek s HHC v posledních týdnech musela být podle dnešního vyjádření poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí.

HHC a podobné psychomodulační látky jsou zdraví škodlivé a při požití velkého množství nebezpečné. Vláda podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nemá jinou zákonnou možnost než látky dočasně zakázat.

Podle Válka bude zároveň pokračovat projednávání novely zákona o návykových látkách, která zavádí speciální kategorii psychomodulačních látek, které nejsou zakázané, ale jejich prodej, zejména dětem, bude omezený. Příští týden se jí podle něj bude zabývat sněmovní zdravotní výbor. Podle Válka ji ale musí po schválení ve Sněmovně a Senátu schválit i Evropská komise, což může trvat několik let.