Vláda pokřivuje trh a projídá budoucnost Česka, varoval Fiala

předseda ODS Petr Fiala

předseda ODS Petr Fiala Zdroj: CTK

Předseda opoziční ODS Petr Fiala odmítl v nominačním projevu na kongresu strany v Ostravě politiku vládní ČSSD jako politiku receptů založených na omezování osobních svobod, vychovávání, kvótách, regulaci a příkazech. ODS oproti tomu v nadcházejícím období nabídne zlevnění ceny práce a zjednodušení daňového systému a také ochranu národních zájmů a bezpečnosti. Fiala také slíbil případné okamžité zrušení elektronické evidence tržeb.

ODS podle Fialy chce varovat před „dobrými úmysly vlády, kterými je dlážděna cesta do socialistického pekla“. V nominační řeči to ilustroval příběhem, který se může odehrát za několik let a ve kterém figurují plánovaný zákaz kouření v restauracích, omezení provozu obchodů o svátcích, zavedení povinnosti chodcům nosit reflexní prvky na silnicích a zavedení možnosti úřadů kontrolovat, čím lidé topí.

Vláda podle Fialy pokřivuje trh, znesnadňuje život drobným podnikatelům a projídá budoucnost Česka. Hospodářská prosperita, které se Česko v poslední době Česko těší, není zásluhou vlády, ale aktivních lidí, prohlásil Fiala. Zmínil i firmy vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (hnutí ANO) s tím, že „vládní rohlíky“ nepotřebují konkurenci drobných pekařů.

„V hospodách, které provozuje stát, tam si to s klidem předepište. Ale tam, kde soukromí obchodníci nabízí něco soukromému kupujícímu, tam to nechce na nich,“ uvedl k regulaci trhu.

Stát má místo omezování své občany bránit, chránit jejich bezpečnost, což podle Fialy pod vedením současné vlády nezvládá. „Dobře se staráme o hosty, špatně o domácí,“ uvedl s odkazem na silvestrovské incidenty v německém Kolíně nad Rýnem, kde zřejmě skupiny migrantů osahávaly ženy. Je podle něj možné, že podobné incidenty se stanou i v Česku a země není připravena na ochranu svých občanů.

Fiala v projevu kritizoval i integrační snahy Evropské unie a nevůli vlády bránit národní zájmy. „Podporujeme požadavky, aby ze smluv zmizel cíl dalšího sjednocování,“ uvedl Fiala k budoucnosti EU. Konzervativci podle Fialy chtějí EU spravit tak, aby fungovala lépe a státy byly díky ní silnější. „Tato vláda národní zájmy nezná, proto je nemůže účinně chránit,“ uvedl na adresu kabinetu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Dodal, že Sobotka nechává moc volný prostor prezidentovi Miloši Zemanovi.

Na závěr zhruba čtyřicetiminutové řeči vyzval Fiala delegáty kongresu ke společné cestě do voleb, které podle něj budou rozhodovat o tom, zda v Česku zůstane demokracie a svoboda jednotlivců.

Bohumil Pečinka: Zdvořilý ústup ODS