Vláda ustupuje, sKarty mají být jen dobrovolným nástrojem identifikace

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Vláda chce docílit toho, aby platební funkce sKaret byla dobrovolná a karty sloužily jako identifikační nástroj. Změnit by se kvůli tomu měla smlouva s Českou spořitelnou i příslušné zákony. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Byla by prý ráda, kdyby se podařilo podmínky pro používání sKaret změnit do půl roku.

„Přistoupíme k tomu, že sKarta bude sloužit jako identifikační nástroj. Budeme dále diskutovat o další podobě sKarty, zejména o platební funkci, a tam se domnívám, že je prostor a že najdeme východisko z toho, aby platební funkce sKarty byla pro klienty, uživatele dobrovolná,“ řekla Müllerová.

Někdejší premiér a expert ČSSD na sociální otázky Vladimír Špidla míní, že systém sKaret je připraven špatně. Karty by se měly úplně zrušit, uvedl v televizní debatě.

Vláda podle Müllerové chce smlouvu se spořitelnou pouze upravit prostřednictvím dodatků, novou smlouvu ani tendr na provozovatele sKaret si nepřeje. Nutná podle ní bude i změna zákonů. Vláda ji chce prosadit v Parlamentu ve zrychleném režimu. Vydávání sKaret nicméně podle Müllerové bude pokračovat a lidé by si měli vyzvedávat. „Cílový stav bude takový, že karta bude sloužit jako identifikační prostředek pro všechny klienty,“ řekla.

Ministerstvo práce uzavřelo letos v lednu se spořitelnou na sKarty smlouvu na 12 let. Podepsal ji bývalý první náměstek Vladimír Šiška, který je nyní obviněn z podplácení při jiné ze zakázek resortu. Vláda nyní se spořitelnou jedná o změně smlouvy. Další plán ohledně sKaret chce vláda oznámit ve čtvrtek.