Vláda z přebytku rozpočtu splatí část dluhopisů

Andrej Babiš a Alena Schillerová

Andrej Babiš a Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová
Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Ministerstvo financí plánuje loňský přebytek státního rozpočtu 2,9 miliardy korun využít na snížení vydaných státních dluhopisů o 1,6 miliardy korun a na zvýšení stavu na účtech státních finančních aktiv o 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu Státního závěrečného účtu za rok 2018, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun.

Dokument, který shrnuje hospodaření státu, kabinet schvaluje každoročně a následně jej předkládá Poslanecké sněmovně ke schválení.

Materiál zahrnuje také přehled ekonomického vývoje České republiky, včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu, souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

Vedle toho kabinet projednal zprávu o vývoji státního rozpočtu v prvním čtvrtletí letošního roku. Rozpočet ke konci března skončil ve schodku 9,2 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen s deficitem 40 miliard korun.

Příjmy rozpočtu ke konci března stouply meziročně o 18,6 miliardy na 364,3 miliardy korun. Výdaje stouply o 44,1 miliardy na 373,6 miliardy korun.