Vládní koalice doplácí na oslabování VV, většinu ve sněmovně by nezískala

Petr Nečas staví do čela ministerstva průmyslu muže, který nyní nemůže působit důvěryhodně.

Petr Nečas staví do čela ministerstva průmyslu muže, který nyní nemůže působit důvěryhodně. Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Pokud by se na konci listopadu konaly volby do sněmovny, současná vládní koalice by potřebnou podporu nezískala. ODS a TOP 09 by dohromady získaly pouze 86 mandátů. Proti posledním volbám nejvýrazněji ztrácí Věci veřejné. Strana Radka Johna přišla od voleb o 8,4 procent voličů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Sněmovny, by v listopadu překročilo pět politických stran, ale Věci veřejné by nejspíš nahradila KDU-ČSL s 5,4 procenta hlasů. Kolem pětiprocentní hranice se také dlouhodobě pobyhují preference Strany zelených. O jejich případném protlačení se do sněmovny by tak zřejmě rozhodovala momentální náklonnost voličů.

ODS s TOP 09 mají přibližně podobnou podporu jako v posledních volbách, ale k potřebné většině ve sněmovně by jim nepomohla ani případná koalice s KDU-ČSL. Po přepočtu hlasů na mandáty by taková koalice získala 94 křesel.

Většinu by naopak se 106 mandáty získala ČSSD, pokud by byla ochotna utvořit koalici s komunisty. Celkem by propadlo 17,8 procenta hlasů, odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 57,8 procenta oprávněných voličů, což je nížší účast, než při květnových volbách, kdy k volebním urnám přišlo 62,6 procenta voličů.

rozdělení mandátůrozdělení mandátů | Factum InvenioPorovnání volebního modelu s výsledky volebPorovnání volebního modelu s výsledky voleb | Factum Invenio