Vnitro začne stavět policejní supercentrálu. Cena se vyšplhá na 5,5 miliardy

Vizualizace nového policejního komplexu na Zbraslavi

Vizualizace nového policejního komplexu na Zbraslavi Zdroj: Policie ČR

Vizualizace nového policejního komplexu na Zbraslavi
Vizualizace nového policejního komplexu na Zbraslavi
Vizualizace nového policejního komplexu na Zbraslavi
Policejní areál v pražské Zbraslavi se má výrazně rozšiřovat.
PČR Zbraslav - brána do části areálu pro stavbu
10
Fotogalerie

Po několika letech příprav a jednání se ministerstvo vnitra pustí do stavby policejní supercentrály na Zbraslavi. Padla poslední překážka, kterou byly výhrady pražské městské části kvůli chybějícímu dopravnímu napojení. Nabobtná však finální cena administrativního komplexu, který má být dokončen v roce 2024.

Šéf rezortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD) předpokládal utratit 3,3 miliardy korun. Oproti tomu se v Národním investičním plánu, který premiér Andrej Babiš (ANO) představil v prosinci, objevila částka přes 5,5 miliardy. Projekt má spolufinancovat EU.

„Pro Zbraslav je klíčové vyřešit propojení oblasti, kde bude probíhat rozvoj, s rychlostní silnici I/4,“ řekl deníku E15 šéf rezortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nyní se podařilo dohodnout společný postup ministerstva, městské části, Ředitelství silnic a dálnic a Hlavního města Prahy.

Problém byl s mimoúrovňovou křižovatkou, která napojení chystaného objektu v ulici Na Baních a přilehlé čtvrti s rychlostní silnicí umožní. Přesněji řečeno šlo o pozemky, na nichž vznikne. Loni se ukázalo, že nejsou ve vlastnictví ŘSD, ale Prahy. „Pokud chce hlavní město pomoci Zbraslavi a její dopravní situaci, musí parcely převést na stát. V okamžiku, kdy se to stane, může být stavba zahájena,“ uvedl na podzim Hamáček.

Starostka městské části Zuzana Vejvodová považuje dohodu ministerstva, Zbraslavi, ŘSD a Prahy za velmi důležitou. „Je to zásadní zlepšení situace ve věci výstavby administrativního komplexu Policie ČR,“ sdělila E15.

Potřebná stavební povolení už ministerstvo získalo. „V horizontu několika týdnů se začne zpracovávat studie proveditelnosti mimoúrovňové křižovatky,“ upřesnil Ondřej Krátoška z tiskového oddělení rezortu.

Původní více než třímiliardová cena samotného kancelářského areálu, jehož projektová dokumentace je už schválená, vzroste o některé položky. „Předpokládané výdaje uvedené v Národním investičním plánu zahrnují časovou aktualizaci stavebních nákladů a veškeré vnitřní i přístrojové vybavení budov,“ dodal Krátoška.

Obyvatelé Zbraslavi loni vznesli proti supercentrále přes 130 připomínek, stavební úřad je však odmítl. Lidé podepisovali i petici. „Největší objekt projektu velikostně odpovídá budovám největších pražských sídlišť, nikoliv rezidenční zástavbě vil a viladomů, která v městské části Praha-Zbraslav převažuje,“ píše se v textu. Místní se obávají také zvýšené dopravy, nedostatku parkovacích míst ve čtvrti Baně a hluku.

Vnitro to odmítá. Argumentuje tím, že komplex s osmi nadzemními podlažími poslouží jako bariéra proti hluku z rychlostní silnice. Služební vozy budou parkovat uvnitř areálu a doprava bude rozložena do celého dne, tudíž nemá hrozit dopravní špička. 

 

Základní údaje o novém areálu na Zbraslavi

  • osm hektarů zabere kancelářský areál včetně solární elektrárny
  • deset podlaží, z toho dvě podzemní
  • 800 až 1000 policistů a pracovníků Národní centrály proti organizovanému zločinu a Kriminalistického ústavu
  • 800 parkovacích míst pro služební vozy policie bude s ohledem na co nejmenší zátěž okolí uvnitř areálu v samostatném objektu, v podzemních podlažích a na ploše podél D4.

 

Nový policejní objekt za 1,9 miliardy má být i v Říčanech

Ze Zbraslavi do Říčan se má přestěhovat Krajské ředitelství policie Středočeského kraje. I tento projekt za 1,9 miliardy korun je součástí Národního investičního plánu. Snahou je využít pozemky o rozloze 4,6 hektaru s nedostavěnou věznicí z konce osmdesátých let. Část připadla ŘSD pro správu a údržbu Pražského okruhu, další parcely republikové policii.

Se zahájením stavby nového policejního ředitelství počítá vláda v roce 2022, dokončeno má být v polovině dekády. Výhodou areálu bude blízké napojení na budoucí Pražský okruh na mimoúrovňové křižovatce v Lipanech. V rámci projektu by se měla postavit i propojovací komunikace mezi Kolovratskou ulicí a rezidenční lokalitou Na Vysoké a nové přímé propojení s mimoúrovňovou křižovatkou u Lipan.