Vojtěch: Z šíření covidu se stala epidemie neočkovaných

Video placeholde

Neočkovaní lidé tvoří v Česku podle dat za říjen 74 procent pozitivně testovaných na koronavirus a 63 procent těch, kteří s nemocív COID-19 skončili v nemocnici. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se tak nemoc stala epidemií neočkovaných. Pokud by se proočkovanost populace zvýšila, bylo by možné zrušit všechna protiepidemická opatření, řekl ministr.

V tomto nebo příštím týdnu podle predikce, kterou představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, se celé Česko dostane na počet 300 případů nákaz koronavirem týdně na 100 tisíc obyvatel. Maximální hodnota může být asi 7000 případů za týden. Do konce roku čeká Dušek kolem 2000 hospitalizovaných s nemocí COVID-19.

V nemocnicích jsou podle Vojtěcha mladší lidé než dřív, průměrný věk lidí na jednotkách intenzivní péče je kolem 60 let. Průměrný věk hospitalizovaných je 64 let, u očkovaných je to 75 let. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) leží v průměru lidé ve věku 61 let, očkovaní ve věku 74 let.

Před rokem bylo v nemocnicích v této době pět tisíc pacientů s koronavirem, v současné době jejich počet přesáhl tisíc. Za pátek minulého týdne a pondělí do statistik přibylo přes 4200 nově pozitivně testovaných. „Pokud bychom byli stoprocentně naočkovaní, tak bychom viděli maximálně třetinová čísla,“ uvedl Dušek.

V současné době má v Česku vakcínu 66 procent lidí nad 12 let. Z celé populace je to 56,6 procenta a mezi dospělými 68 procent. Česko je tak podle Vojtěcha pod průměrem EU. Dušek doplnil, že sousední Rakousko a Německo mají zhruba o deset procent víc, Portugalsko až 90 procent očkovaných.

Video placeholde
Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19 • Videohub

Nižší proočkovanost kolem 50 procent je v mladších generacích, u seniorů nad 65 let je kolem 83 procent. U nich ale po půl roce výrazně slábne účinnost očkování, potřebná je podle odborníků posilující třetí dávka. Stále navíc zůstává asi 400 tisíc seniorů, kteří nákazu neprodělali a nejsou očkovaní.

„Virus se nešíří výlučně v mladé populaci, roste i ve středněvěké do 50 let, a začíná narůstat i mezi staršími,“ doplnil Dušek. Pravděpodobnost, že se nakazí očkovaní, je podle něj z dostupných dat asi 25 procent. Vakcína proti těžkému průběhu brání u lidí nad 65 let z více než 84 procent. „Vidíme, že lidé v seniorním věku, kteří se třeba i dostanou do nemocnic, nepotřebují na JIP,“ dodal k účinnosti vakcíny.